Utópia vagy Disztópia? A jövő városai a klímaváltozás és az Internet of Things korában Közgazdaságtudományi

35 OTDK, Közgazdaságtudományi Szekció, Fenntartható fejlődés - település-környezet Tagozat.

Utópia vagy Disztópia? A jövő városai a klímaváltozás és az Internet of Things korában


Hallgató: Vályi-Nagy Erzsébet Dóra
Szak: Környezetmérnök, Képzés típusa: bsc, Intézmény: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Kar: Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar

Témavazető: Szalmáné Dr. Csete Mária - egyetemi docens, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar


A klímaváltozás minden kétséget kizáróan az egyik legtöbbet vitatott, és legrelevánsabb téma, mind szakmai, mind világpolitikai körökben, mely gyakran meglehetősen apokaliptikus képet fest az elkövetkező évtizedekről, és arról, hogy mi fog történni, ha az emberiség nem képes az éghajlatváltozás előrehaladását megfékezni. Ezzel szemben, a tudományos világ más köreiből egészen más jövőt vetítenek elénk. A Dolgok Internete (Internet of Things) utópisztikus városok képét festi, ahol futurisztikus megoldások segítségével az emberek jobban élnek mint valaha.

Ez a dolgozat ezt a két meglehetősen különböző jövőképet igyekszik összeegyeztetni és megvizsgálni hogy a Dolgok Internete jelenlegi és jövőbeni fejlesztései segíthetnek e a települések adaptációját a klímaváltozás várható hatásaihoz, illetve ezek mitigációját városi szinten. Ez a 21. században egyre fontosabb, hiszen a világ népességének már most több mint fele városlakó, és 2050-re ez az arány várhatóan 68%-ra fog emelkedni.

A klímaváltozás várható hatásai által kiváltott problémák, valamint ezek Internet of Things általi lehetséges megoldásainak általános bemutatása után, a helyzetet Budapest példáján vizsgálom meg, a főváros klímastratégiájának és Okos Város Jövőképének elemzésével. Az elemzésem eredményei függvényében pedig kiemelem melyek azok a problémák és stratégiai célok, melyekre megoldást kínálhatnának a Dolgok Internete eszközei.