Elektrontranszport rezonancia effektusainak Monte Carlo szimulációja Fizika, Földtudományok és Matematika

35 OTDK, Fizika, Földtudományok és Matematika Szekció, Plazmafizika Tagozat.

Elektrontranszport rezonancia effektusainak Monte Carlo szimulációja


Különdíj: t

Hallgató: Albert Andrea
Szak: Fizika, Képzés típusa: bsc, Intézmény: Eötvös Loránd Tudományegyetem, Kar: Természettudományi Kar

Témavazető: Donkó Zoltán - tudományos tanácsadó, N N WIGNER Fizikai Kutatóközpont


Munkám során hely függvényében modulált elektromos térben vizsgáltam az elektronok transzportjának jellemzőit Monte-Carlo-szimuláció segítségével. A számításokat Ar és N2 gázokra, valamint azok keverékére végeztem, a redukált elektromostér-erősség (E/N) 10-40 Td-es tartományára. A szimulációkban részecskék egy véges térbeli tartományon belül mozogtak periodikus határokkal.

A szimulációval az elektronok átlagsebességének, átlagenergiájának és sűrűségének térbeli eloszlását, a gerjesztési csatornák szerepét szemléltető mátrixokat, valamint az elektronok energiaeloszlás-függvényét határoztam meg különböző hosszúságú tartományokra és a térerősség különböző modulációs mélységeire. Megállapítottam, hogy alacsony modulációs mélységekre az átlagsebesség és átlagenergia közel harmonikus térbeli profilt mutat. A szimulációs tartomány hossza (azaz a cellán eső feszültség) függvényében a transzportot jellemző fizikai mennyiségekben rezonanciákat figyeltem meg. A moduláció mélységének növelésével egyre erősödő magasabb harmonikus komponensek jelennek meg ezekben a profilokban, majd nagy modulációknál, ahol már az elektromos tér előjelet is vált, az így kialakuló potenciálvölgyben az elektronok egy lassú folyamattal csapdázódnak.

Végül molekuláris gáz (N2) hozzáadásának hatását vizsgáltam a transzportjellemzőkre. Megfigyeltem, hogy az Ar gázban észlelt rezonanciákat már kis mennyiségű N2 gáz is gyengíti az alacsony energiaküszöbű gerjesztési folyamatok miatt, továbbá, hogy nagy N2 koncentrációk és hosszú térbeli tartományok mellett lokális (hidrodinamikai) transzport felé való átmenet alakul ki.