"Lendület az életnek" - cisztás fibrózisos betegek állóképességének felmérése és fejlesztése Orvos- és Egészségtudományi

31 OTDK, Orvos- és Egészségtudományi Szekció, Pulmonológia Tagozat.

"Lendület az életnek" - cisztás fibrózisos betegek állóképességének felmérése és fejlesztése


Különdíj: t

Hallgató: Prókai Lilla
Szak: Ápolás és betegellátás szak- Gyógytornász-fizioterapeuta, Képzés típusa: bsc, Intézmény: Semmelweis Egyetem, Kar: Egészségtudományi Kar

Témavazető: Dr. Borka Péter - tanársegéd, Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar


Bevezetés: A cisztás fibrózis (CF) gyógyíthatatlan anyagcserebetegség, mely következtében a külső elválasztású mirigyek váladéka besűrűsödik; a korai fatális kimenetelt a respiratorikus rendszer érintettsége okozza. A gyógytornász-fizioterapeuta szerepe megkérdőjelezhetetlen a progresszióval szorosan összefüggő expectoratio kivitelezésében; a kardiorespiratorikus állóképesség fokozásában, valamint az inhalatív kezelések, a mellkas mobilizáció, és az erőfejlesztés területein. Az aerob terhelés elősegíti a váladék mobilizálását és transzportját, illetve az állóképesség szintentartását és fejlesztését. Az elmúlt években hazánkban és külföldön egyaránt csökkent a rehabilitációs táborok száma, elsősorban a keresztfertőzések kockázata miatt.

Módszerek: Egy hosszú távú, egyénre szabott, otthon végezhető mozgásprogramot állítottam össze, melynek nem feltétele az állandó kórházi obszerváció. A folyamatos kontroll (pl. intenzitás beállítás) interneten keresztül történt. A program célja elsődlegesen az áramlás-térfogat paraméterek megőrzése, az állóképesség fejlesztése, továbbá a gerinc, mellkas mobilitásának növelése. A vizsgálat első szakaszában 8 CF beteg vett részt (2 fiú, 6 lány; 15,88 év; 152,5 cm; 40,1 kg; BMI: 16,43). Az áramlás-térfogat paraméterek mellett, a gerinc és a mellkas mobilitását, illetve funkcionális tesztek segítségével a robbanékonysági erőt és az aerob terhelhetőséget mértem fel. Ez után a résztvevők egyénre szabott mozgásprogramot kaptak. Három mozgásforma közül választhattak: futás/gyaloglás, kerékpározás, egyéni gyakorlatsor. A mozgásprogram regisztrálásához edzésnaplót vezettek (időtartam, pulzus, Borg-skála, étvágy, motiváltság, energiaszint, közérzet).

Eredmények: A 12. héten történt kontrollon a légzésfunkciós paraméterek közül az FVC 58,75-ről 64%-ra; a FEV1 52,13-ról 57,63%-ra; a FEV1/FVC 85,88-ról 86,25%-ra; a PEF 70,88-ról 73,63%-ra; a FEF25-75 38,88-ról 41,50%-ra és a FEF25 28,88-ról 37,88%-ra változott. A funkcionális tesztek eredményei: „T”-teszt 18,16-ról 17,67 mp-re csökkent; 20 m-es ingafutás 31,83-ról 33,5 hosszra nőtt.

Következtetés: A vizsgálat eredményei alapján a rendszeresen végzett aerob terhelés kedvező hatással lehet a kardiorespiratorikus rendszer edzettségének javításán túl, a légzésfunkció romlásának lassítására, így a progresszió fékezésére is.