Vezeték nélküli elektrofiziológiai diagnosztikus katéterek fejlesztése Műszaki Tudományi

31 OTDK, Műszaki Tudományi Szekció, 4B_Elektronika, elektronikai és számítástechnikai eszközök Tagozat.

Vezeték nélküli elektrofiziológiai diagnosztikus katéterek fejlesztése


Hallgatók: Bérczi Péter
Szak: Mechatronikai mérnök, Képzés típusa: bsc, Intézmény: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Kar: Gépészmérnöki Kar,
Orbán Aladár
Szak: mechatronikai mérnöki, Képzés típusa: bsc, Intézmény: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Kar: Gépészmérnöki Kar

Témavazetők: Molnár József - tanszéki mérnök, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar ,
Dr. Ladunga Károly - klinikai specialista, \N \N Johnson & Johnson Kft.,
Dr. Samu Krisztián - egyetemi adjunktus, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar


A szívritmuszavarok jelenleg leghatásosabb műtéti kezelési eljárása az un. transkatéteres ablacio. A szív belső felületén végzett beavatkozásokkal korrigálható a szív mozgását vezérlő jelek terjedése. A mindennapi klinikai gyakorlatban való alkalmazhatóságot döntően befolyásolja az ablációs technikák és berendezések fejlődése. Koszorúerek vizsgálatakor, sztent vagy pacemaker behelyezésénél, valamint az ablaciós beavatkozásoknál is speciális katétereket alkalmaznak.

Az operáció közben több érzékelő is ellenőrzi a beteget. A vérnyomást, EKG jeleket, esetleg a katéter pillanatnyi pozícióját érzékelő szenzorok kivezetése is a katétereken keresztül valósul meg. Ehhez járulnak még a testfelszíni EKG jelek több elvezetését és a katéterek egyéb funkcióit (pl. irrigáció) szolgáló vezetékek. Ennek az összetett vezeték rendszernek a műtét előtti előkészítése külön műtőszemélyzetet igényel, a műtét alatt pedig zavarja az orvos munkáját. Természetes megoldása a problémának a vezetékek integrálása és a drótnélküli megoldások alkalmazása az összes lehetséges területen.

Cél egy olyan innovatív eszköz vagy eszközcsoport kialakítása, amely a műtéti környezetben vizsgált jeleket megbízható adatkapcsolattal, drót nélkül továbbítja egy központi feldolgozóhoz vagy PC-hez Mivel az érzékelők jelentős része az EKG vizsgálatához szükséges, így érdemes ezeket a vezetékeket először kiváltani.

A dolgozat eredményeként elkészült a vezeték nélküli katétert csatlakoztató eszköz modellje. Ez egy olyan fejlesztői eszköz, mely megvalósítja a vezeték nélküli katéteres EKG berendezés lényeges funkcióit és moduláris szerkezetével lehetővé teszi a különböző fejlesztési irányok gyors megvalósítását.