A futballhulliganizmus ellen (Új elképzelések a futballhulliganizmus visszaszorítására) Had- és Rendészettudományi

31 OTDK, Had- és Rendészettudományi Szekció, Alkalmazott szociológia Tagozat.

A futballhulliganizmus ellen (Új elképzelések a futballhulliganizmus visszaszorítására)


Helyezés: 1

Különdíj: t

Hallgató: Molnár Balázs
Szak: Rendészet igazgatási-büntetés-végrehajtás, Képzés típusa: ba, Intézmény: Rendőrtiszti Főiskola, Kar: \N

Témavazető: Dr. Tarján Gábor PhD. - főiskolai docens, Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar


Előadásomban a magyar labdarúgó bajnokságban minden évben aktuálissá váló témára világítok rá. Ezen probléma a futballszurkolók stadionban és azon kívül tanúsított törvénysértő magatartása, mint például a rasszista megnyilvánulások, erőszakos cselekedetek.
Külföldi példaként, három balkáni ország (Szerbia,Horvátország,Törökország) szurkolóinak viselkedését vizsgáltam.Vizsgálatom során megállapítható, hogy a balkáni szurkolók nem riadnak vissza az erőszakos megnyilvánulásoktól, nem félnek szúró- és lőfegyvert használni. A heves vérmérsékletű szurkolók egész Európát rettegésben tartják.
Magyarországon is megfigyelhető a szervezett szurkolói csoportok megjelenése. Mely csoportok közül kiemelkednek a ferencvárosi és újpesti huligánok, de említést érdemelnek a diósgyőri, debreceni és székesfehérvári ultrák is.
A hazánkban bekövetkezett események közül kiemeltem a 2003. május 30-án az Üllői úton történt rendbontást, illetve ennek következményeit,a rendszerben azóta megvalósult változásokat, illetve a tervezett változások hiányát. Fontos kérdés, hogy a változások hatására a stadionokból az utcára kiszoruló erőszakkal (ustawka) szemben, milyen hatásfokkal tud fellépni a rendőrség, valamint az igazságszolgáltatás milyen hatással gyakorolja a rendelkezésére álló jogszabályok adta lehetőségeket.
Összegzésként elmondható futballhuliganizmus van, volt és lesz.