A fiatalkori erőszak új megjelenési formája - az iskolai ámokfutások és prevenciójuk Had- és Rendészettudományi

31 OTDK, Had- és Rendészettudományi Szekció, Bűnügy és kriminalisztika Tagozat.

A fiatalkori erőszak új megjelenési formája - az iskolai ámokfutások és prevenciójuk


Hallgató: Győri Balázs
Szak: bűnügyi nyomozó, Képzés típusa: ba, Intézmény: Rendőrtiszti Főiskola, Kar: \N

Témavazető: Dr. Sivadó Máté r. százados - főiskolai tanársegéd, Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar


Dolgozatom alapvető célja az iskolai ámokfutások minél szélesebb körű, ám általános bemutatása. Azért tartom fontosnak, hogy a témával kapcsolatos kutatások hazánkban is meginduljanak, mert a jelenség itt kopogtat az ajtónkon.
A XX. század utolsó harmadában jelentkező iskolai ámokfutások hullámának előszelét az 1974 decemberében a New York állambeli Oleanban történt eset hozta meg. Hosszú éveken keresztül azt gondolta a világ, hogy hasonló eset csak Amerikában történhet meg. Majd 2002-ben az erfurti tragédiával a jelenség betört Európába is, elsősorban Németországba. 2009 óta azonban a magyar kriminalisztika történetében is jelen van az iskolai ámokfutás.
Mindenképpen szükségesnek tartom, hogy a kutatások kiderítsék az elkövetések hátterében rejlő okokat, illetve megindulhassanak a különböző megelőző tevékenységek, mindezek természetesen a magyarországi körülményekhez igazítva.
Dolgozatomban bemutatom az iskolai ámokfutások hazai történetének két esetét, valamint a nemzetközi esetek közül szintén kettőt. A megtörtént esetek bemutatásával a célom az, hogy az olvasó el tudja képzelni, mitől annyira különös és borzalmas az erőszakos bűncselekmények e formája.
Ezt követően megpróbálom megválaszolni azon kérdést, hogy mi váltja ki az iskolai ámokfutások elkövetőiből azt, hogy végső elkeseredettségükben már csak ezt az egy utat látják konfliktusaik megoldására. Legfőbb célom arra válaszolni, hogy felállítható-e egy egységes elkövetői profil, vagy sem.
Továbbá megvizsgálom azt, hogy megelőzhetőek-e az iskolai ámokfutások, ha igen, akkor hogyan, mindezt több oldalról megvizsgálva.
Végül arra keresem a választ, hogy várható-e Magyarországon a jelenség további elterjedése, és ennek okán szükséges-e a jelenséggel kapcsolatban további kutatásokat folytatni, vannak-e szükséges intézkedések a felkészülés, illetve a megelőzés terén.