Bohuslav Martinů két variációs műve gordonkára és zongorára Művészeti és Művészettudományi

31 OTDK, Művészeti és Művészettudományi Szekció, Zenei előadás - ütő, vonós, fúvós, gitár Tagozat.

Bohuslav Martinů két variációs műve gordonkára és zongorára


Helyezés: 3

Hallgató: Molnár Alexandra
Szak: Előadóművészet alapképzési szak - klasszikus gordonka szakirány, Képzés típusa: ba, Intézmény: Miskolci Egyetem, Kar: \N

Témavazető: Dr. Iván Klára - DLA főiskolai tanár, Miskolci Egyetem \N


Bohuslav Martinů két variációs műve gordonkára és zongorára

Molnár Alexandra

Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézete

Klasszikus előadó-művészet-Gordonka, III. évfolyam

Iván Klára – DLA főiskolai tanár

A neoklasszikus kor egyik komponistája, Bohuslav Martinů (1890-1959) Variációk egy szlovák témára és Variációk egy Rossini témára című művei a 20.századi gordonkairodalom gyöngyszemei. A csellisták repertoárjának kedvelt darabjai, izgalmas, színes művek, melyekben kedvünket lelhetjük akár hallgatóként, akár előadóként.

A variációs formában történő komponálás igényli a szerző kreativitását: a témát olyan módon kell feldolgoznia, hogy a hallgatók érdeklődését folyton fenntartsa. Martinů variációiban megmutatkoznak személyiségének jegyei: többek között zárkózott természete, a szláv hagyományok iránti lelkesedése, valamint gyermekkorának emlékei.

Dolgozatomban bemutatom a szerző életútját, komponálási technikájának sajátosságait és korának társadalmi jellemzőit. A műveket az autentikus előadás szempontjait figyelembe véve közelítem meg. Munkámban külön-külön elemzem a két variáció-sorozatot, illetve párhuzamokat keresek a két mű között.