A Budapesten kiállításon-, valamint kereskedelmi forgalomban lévő kígyók és gyíkok Salmonella fertőzöttségének vizsgálata Agrártudományi

31 OTDK, Agrártudományi Szekció, Állatélettan és állategészségügy II. Tagozat.

A Budapesten kiállításon-, valamint kereskedelmi forgalomban lévő kígyók és gyíkok Salmonella fertőzöttségének vizsgálata


Hallgató: Pilis Tünde
Szak: Állatorvos, Képzés típusa: o, Intézmény: Szent István Egyetem, Kar: Állatorvos-tudományi Kar

Témavazető: Dr. Gál János - tudományos főmunkatárs, Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar


A Salmonellák olyan világszerte előforduló baktériumok, melyeknek számos szerotípusa zoonozist okoz. Gram-negatív, pálca alakú, csillókkal rendelkező, fakultatív anaerob mikroorganizmusok.

Számos esetben számoltak már be hüllők által ürített Salmonella okozta zoonosisról. Ebből a szempontból a legveszélyeztetettebb csoportok: a gyerekek és az immunszuppresszált állapotban lévő emberek (AIDS-es vagy szervátültetésen átesett egyének). A leggyakoribb tünetek emberek esetén a magas láz, hányinger, hányás, hasmenés és a hasi fájdalom.

Munkánk során a budapesti kereskedésekben- és kiállításokon jelenlévő Salmonella szerotípusok felderítése volt a célunk, valamint a kígyók és gyíkok fertőzöttségi arányának megállapítása.

Vizsgálatainkhoz a hüllők kloákájából vettünk tampon mintákat. Összesen 173 mintát gyűjtöttünk be 63 különböző fajú hüllőből. Ezeket a levételt követően pufferolt peptonvízbe tettük elődúsítás céljából, s 24 órán át 41°C-on inkubáltuk. Következő lépésként fecskendővel egy cseppet átvittünk MSRV táptalajra, s újabb 24 óra inkubáció után 41°C-on oltókaccsal Rambach és Drigalski agaron szélesztettük őket. Elbírálás előtt ismét 24 órán át 41°C-on inkubáltuk. 2011 májusában a Drigalski agart XLD agarra cseréltük, s az előbb leírtak szerint hajtottuk végre továbbra is az inkubálást.

A levett mintákból 63 esetben kaptunk pozitív eredményt, illetve további 7 esetben a szerotipizálást követően kiderült, hogy bár a minták pozitívnak mutatkoztak, de valójában nem Salmonella genus, amit találtunk. A szerotipizálások alapján 36 különböző szerotípust sikerült izolálni. A szerotipizálás a Kauffmann-White séma szerint történt.

Eredményeink alapján kijelenthetjük, hogy a Salmonellának számos szerotípusa van már Budapesten is jelen, a hazai tenyésztésű hüllők és az importált állatok között egyaránt, s számuk a kereskedelemnek köszönhetően a jövőben minden bizonnyal növekedni fog, fokozva a zoonozisok kialakulásának veszélyét.