A környezeti tényezők DNS-re gyakorolt degradációs hatásának modellezése madártollakon Biológia

31 OTDK, Biológia Szekció, Természetvédelmi biológia Tagozat.

A környezeti tényezők DNS-re gyakorolt degradációs hatásának modellezése madártollakon


Helyezés: 3

Hallgató: Nemesházi Edina
Szak: Biológus, Képzés típusa: msc, Intézmény: Szent István Egyetem, Kar: Állatorvos-tudományi Kar

Témavazető: Vili Nóra - zoológus, Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar


A madárgenetikai vizsgálatok során egyre inkább elterjedt nem-invazív mintavételi eljárás a vedlett tollak terepen történő összegyűjtése. Ezek a tollak azonban a legkülönbözőbb helyekről (cserjék alól, lombozatról, nedves talajról, vagy éppen száraz sziklákról) kerülhetnek elő, és számos környezeti hatás érheti őket.

Összeállítottunk egy kísérletet, amelyben külön vizsgáltuk a magas relatív páratartalom és magas hőmérséklet, az alacsony relatív páratartalom melletti magas hőmérséklet, valamint a napsugárzás hatásait a tollakból kivonható DNS-re.

A kísérlethez 2010-ben és 2011-ben nyári lúd (Anser anser) tollakat (kettes és hármas kézevezők) téptünk a vedlési időszak környékén, hogy azok állapota megközelítse a természetes úton vedlett tollakét, de ne érje azokat ismeretlen környezeti hatás. A kísérlet során összesen 112, kezelésenként 16 darab tollat vizsgáltam meg. A DNS kinyerése a tollakból a felső köldök kimetszésével történt.

A DNS fragmentáltságának (károsodásának) mértékét különböző hosszúságú (151 bp, 300 bp, 500 bp és 985 bp) nukleáris DNS szakaszok PCR-rel történő felszaporításával vizsgáltam.

Eredményeink azt mutatták, hogy a vedlett tollakból kivonható DNS minőségét leginkább a magas relatív páratartalom mellett elszaporodó mikroorganizmusok veszélyeztethetik, hosszabb távon pedig az erős napsugárzás is jelentős károsodást okozhat.