Árvízvédelmi gátak és altalajuk hidraulikai modellezése SEEP2D modullal Műszaki Tudományi

31 OTDK, Műszaki Tudományi Szekció, 21B_Vízépítés és környezetvédelem Tagozat.

Árvízvédelmi gátak és altalajuk hidraulikai modellezése SEEP2D modullal


Helyezés: 3

Hallgató: Nyiri Gábor
Szak: környezetmérnök, Képzés típusa: bsc, Intézmény: Miskolci Egyetem, Kar: Műszaki Földtudományi Kar

Témavazető: Zákányi Balázs - tanársegéd, Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar


Sajóládi lakosként a 2010. évi árvíz közvetlen környezetemet sújtotta. Egyetemi tanulmányaim során ezért fontosnak tartottam, hogy árvízvédelemmel foglalkozzak. Pályamunkámban árvízvédelmi töltések, egy völgyzáró-gát és azok altalajának hidraulikai modellezésével foglalkozom, egy véges-elemes módszert alkalmazó program segítségével.

Munkámban írok a hazai árvízvédelem történetéről, és mai helyzetéről, az árvízvédelmi töltéseknél kialakuló szivárgási viszonyokról. Ismertetem a modellezési eljárásokat, és a modellezés fő lépéseit is. Modellezéseim egy időben állandó (steady state) állapotot vizsgálnak. A szakdolgozatban használt program kiszámítja a sebesség-, és nyomásviszonyokat, a fajlagos hozamot, valamint a víz áramlási vonalait a gáttesten belül, és az altalajban. Munkám végén, eredményeimet összehasonlítottam Zákányi Balázs: Az árvízvédelmi gátak és töltések szivárgásának meghatározási módszerei (Diplomamunka 2006.) című munkájában elért eredményekkel. Az összehasonlításból kiderül, hogy töltések és gátak esetében az altalaj szerkezetének ismerete rendkívül fontos a gátszakadások, és buzgárképződés szempontjából.

Úgy gondolom a modellezési eljárások szemléletesebb megoldásai nagy segítséget nyújtanak a jövőben az árvízvédelemben dolgozó szakembereknek.