Multilaterális szénhidrogén kutak tervezése Műszaki Tudományi

31 OTDK, Műszaki Tudományi Szekció, 8B_Geotechnológia, geodézia, műszaki földtudomány Tagozat.

Multilaterális szénhidrogén kutak tervezése


Hallgató: Nagy Martin
Szak: Műszaki Földtudományi Alapszak, Képzés típusa: bsc, Intézmény: Miskolci Egyetem, Kar: Műszaki Földtudományi Kar

Témavazető: Dr. Szabó Tibor - egyetemi adjunktus, Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar


Az olaj- és gázkutak feladata többé nem csupán a szénhidrogénben gazdag formációkhoz való hozzáférés biztosítása, ezt a feladatot már több mint egy évszázada teljesítették, és napjainkban is ellátják, de sokkal fejlettebb és célirányosabb módon. Az elmúlt 20 év alatt először a horizontális, majd a multilaterális kutak gyors fejlődésével a kút-rezervoár lefedettség mértéke nagyságrendekkel növekedett. A multilaterális kutak mindkét feladatot - a hozzáférést és a lefedést is – tökéletesen, nagy hatékonysággal látják el.

Multilaterális kutak használhatóak nem összefüggő geológiai formációkból történő termelésre, főleg olyan esetben amikor különálló kutak telepítése nem lenne célszerű. Az ilyen szerkezetek lencseszerű sóformációkat vagy fonalas szerkezetű csatornákat tartalmazhatnak, ahol a tárolók területileg megosztottak és a rétegzett rezervoárok függőlegesen nem összefüggő testekből állnak.

A lefedettség szintén nagyon fontos. Az alacsony mobilitású rezervoárok, amelyek alacsony permeabilitásúak vagy nagy viszkozitású folyadékot tárolnak, rendkívüli mértékben profitálnak a magas kút-rezervoár lefedettségből. Az ilyen tárolók közé tartoznak az alacsony porozitású és permeabilitású (ún. „tight oil”) rezervoárok vagy a nehézolaj tározók.

Az összes alkalmazás szigorú költségvetés felügyelete alatt áll, és míg a termelés költségvetése szinte általános, a kútkiképzés és fúrás költségei tág határok között mozognak. Tehát a kútterv, ami a világ egy adott szénhidrogén-lelőhely területén vonzó lehet, máshol nem biztos hogy alkalmazható.

A multilaterális kutaknak természetesen vannak sokkal kifinomultabb használati módjai is. Használhatóak a rezervoár termelési stratégiák hatékonyságának növelésére a horizontális kutak képességein felül.

Az előadásom célja a multilaterális kutak bemutatása, kialakításuk és tervezési szempontjainak ismertetése.

Röviden ismertetem a technológia történeti fejlődését, a technológia különféle előnyeit és hátrányait, alkalmazásának területeit. A tervezés bemutatása során kiemelt figyelmet fordítok a kilépési módszerekre, valamint a különféle elágazások tervezésére. Bemutatom az elágazások technikai osztályozási rendszerét, az osztályozás szempontjait és a különböző komplexitású elágazásokat.