Mészkő ultrafinom őrlése keverőmalomban Műszaki Tudományi

31 OTDK, Műszaki Tudományi Szekció, 8B_Geotechnológia, geodézia, műszaki földtudomány Tagozat.

Mészkő ultrafinom őrlése keverőmalomban


Helyezés: 2

Hallgató: Molnár Zoltán
Szak: Előkészítéstechnikai mérnök, Képzés típusa: msc, Intézmény: Miskolci Egyetem, Kar: Műszaki Földtudományi Kar

Témavazetők: Dr. Csőke Barnabás - egytemi tanár, Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar ,
Dr. Mucsi Gábor - egyetemi docens, Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar


Az 1 µm-nél kisebb szemcseméret tartományban megvalósuló ultrafinom őrlések jelentősége egyre inkább nő az ipari termelési folyamatokban, elsősorban a vegyiparban, a kerámiai-, festék- és gyógyszeriparban. A szemcseméret csökkentésének leghatékonyabb módja ebben az estben a keverő golyósmalmok alkalmazása, amelyek az utóbbi években kerültek előtérbe viszonylag egyszerű felépítésüknek és kedvező energiafelhasználásuknak köszönhetően. Az őrlőtestek és a keverőszerkezet egyidejűleg történő működése megnöveli az aprítási eredményt, és megrövidíti a szükséges őrlési időt.

A Dolgozat elkészítése során szakirodalmi kutatást végeztem, melynek középpontjában a keverőmalmok a nanotechnológia és a keverőmalmokkal már végrehajtott őrlések tapasztalatai álltak.

TDK dolgozatom eredményeit adó kísérleteket a Miskolci Egyetem Nyersanyagelőkészítési és Környezeti Eljárástechnikai Intézetében egy nedves üzemű Netzsch MiniCer típusú keverőmalom segítségével hajtottam végre körfolyamatos őrlésekkel, melyek során vizsgáltam a feladott anyag koncentrációjának, a malom fordulatszámának, az őrlési közeg változtatásának, illetve a feladási szuszpenzió térfogatának őrlési finomságra (szemcseméret eloszlás és fajlagos felület) gyakorolt hatását, továbbá a nanoszemcsék előállításához szükséges fajlagos munkát. Vizsgáltam a kísérletek reprodukálhatóságát azonos körülmények között történő ismételt őrlések során.

A kísérletek eredményeit kiértékeltem, majd ezekre alapozva következtetéseket állapítottam meg. Végül, pedig kijelöltem a későbbi kutatások irányát.