Almalégyártási melléktermék hasznosításának vizsgálata Műszaki Tudományi

31 OTDK, Műszaki Tudományi Szekció, 21C_Vízépítés és környezetvédelem Tagozat.

Almalégyártási melléktermék hasznosításának vizsgálata


Hallgató: Szilágyi Artúr
Szak: Előkészítéstechnikai mérnök, Képzés típusa: msc, Intézmény: Miskolci Egyetem, Kar: Műszaki Földtudományi Kar

Témavazető: Dr. Mucsi Gábor - adjunktus, Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar


Jelen munkában a tiszanagyfalu-virányosi bioalma-feldolgozó üzem (Biofaktura Kft.) technológiai fejlesztését alapoztuk meg. A meglévő szakirodalmi források alapján vizsgáltuk az almatörköly hasznosítását, és bár számos lehetőség adódik, azok vagy nem alkalmazhatók ebben az esetben, vagy nem teljeskörűek. Mérések során megállapítottuk az almatörköly eljárástechnikai szempontból mérvadó tulajdonságait.
Az alapanyagot szisztematikus őrlési sorozatoknak tettük ki ultra centrifugálmalomban, vizsgálva a különböző rotor kerületi sebességének és kihordószita lyukbőségének hatását az őrlemény finomságára, amelynek eredményeként megállapítható, hogy a legfinomabb terméket 75 m/s kerületi sebesség és 0,5 mm szitarács esetén állítottunk elő.
Az alapvizsgálatok eredményeként egy újfajta, kombinált technológiát javaslunk az almatörköly feldolgozására, amelynek részletes kidolgozását megkezdtük. Ennek újdonsága abban rejlik, hogy egy elődúsítási lépcsővel leválasztjuk a magot, amiből almamagolaj készül, míg a sajtolásból származó préselményt és a törköly további frakcióit egy szárítás utáni őrlésnek tesszük ki. Az őrleményt végezetül három (kereskedelmi) méretfrakcióra bontjuk. A technológiának két fő előnye, hogy egyrészt megőrizzük a magot a préseléshez, amely a szárítás során elveszítené értékes hatóanyagait, másrészt az elődúsítási lépéssel kiküszöböljük a törköly teljes anyagának felhasználását az igen vízigényes dúsításhoz.