Kultúrtörténeti egyedi tájértékek felmérésének szerepe a magyarországi szellemfalvaknál Derenk kapcsán Agrártudományi

31 OTDK, Agrártudományi Szekció, Vidék- és területfejlesztés II. Tagozat.

Kultúrtörténeti egyedi tájértékek felmérésének szerepe a magyarországi szellemfalvaknál Derenk kapcsán


Különdíj: t

Hallgató: Matók Andrea
Szak: Tájrendező és kertépítő mérnök, Képzés típusa: bsc, Intézmény: Budapesti Corvinus Egyetem, Kar: Tájépítészeti és Településtervezési Kar

Témavazető: Pádárné Török Éva - tanszéki mérnök, Budapesti Corvinus Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési Kar


Kutatásom témája az eddig kizárólag élő települések közigazgatási területére alkalmazott kultúrtörténeti egyedi tájértékek kataszterezési gyakorlatának alkalmazása, újraértelmezése és szerepének vizsgálata a magyarországi szellemfalvak megőrzésében. A szellemfalu olyan hajdani település, amely valamilyen természeti katasztrófa, járvány, aktuális politikai, társadalmi viszonyok, vagy a gazdaság miatt a modern kor kezdete óta lakatlanná vált, de gazdag történeti emlékekkel rendelkezik. Az egyik legismertebb magyarországi szellemfalu, Derenk értékgazdagsága, kutatottsága, és publicitása miatt. Ugyanakkor a területen a tájértékek kataszterezésére csak előzetes felmérések történtek, de azok nem a szellemfalu értékmegőrzésére helyezték a hangsúlyt.

Dolgozatom célja, hogy egy meglévő módszertant újragondolva alkalmazzam egy eddig nem vizsgált témában, azaz egy új eszközt szeretnék adni a szellemfalvak értékeinek feltárásához. A közel 22 éve folyó hazai egyedi tájérték felmérések gyakorlata jól példázza, hogy egy ilyen adatbázis elkészültével egy olyan nyilvántartás kerül a döntéshozók kezébe, ami összegyűjti az emlékeket, és ezáltal nagyobb lehetőséget biztosít az egykori falu múltjának tájban megbújó értékeinek feltárásához.

Vizsgálati mintaterületnek Derenk 1943-as, a szellemfaluvá válás előtti közigazgatási területét választottam. Mivel egy szellemfalut nagyon nehéz lehatárolni, így meghatározásom szerint ez az a területegység, ami a legjobban lefedi a feltárni kívánt értékeket.

Az elkészült kataszter felhívja a figyelmet és kezeli a kultúrtörténeti egyedi tájértékeket, melyek az egykori lakosok közösségének, Derenk hajdanán meglévő környezetének és az akkori gazdasági helyzetének lenyomatai. Derenk jelenlegi helyzetét számtalan szakmai eszközzel meg lehetne közelíteni, de az adatlapok kiértékelése bebizonyítja, hogy az elkészült kultúrtörténeti egyedi tájérték kataszter, mint az egyik legkomplexebb vizsgálati lehetőség kiegészíti az eddig végzett kutatásokat. Mindennek eredményeként olyan rejtett értékek is „felszínre kerülnek”, melyek gazdagítják és erősítik a helyi kultúrát, hagyományokat és identitástudatot. Emellett segíti a védelmet és a megőrzést, mivel ennek a kataszternek a segítségével mind a település vezetése, mind a területen tevékenykedő civil és szakmai szervezetek egy sokkal megalapozottabb cselekvési programot tudnak kidolgozni.