Kecskemét zöld tüdejének fejlesztési lehetőségei Agrártudományi

31 OTDK, Agrártudományi Szekció, Vidék- és területfejlesztés II. Tagozat.

Kecskemét zöld tüdejének fejlesztési lehetőségei


Hallgató: Vajda Ágnes Krisztina
Szak: Tájépítészmérnök MSc, Képzés típusa: bsc, Intézmény: Budapesti Corvinus Egyetem, Kar: Tájépítészeti és Településtervezési Kar

Témavazető: Magyar Veronika - PhD hallgató, Budapesti Corvinus Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési Kar


Dolgozatom készítésének célja, hogy feltárjam és bemutassam Kecskemét zöld tüdejében rejlő lehetőségeket és a hiányosságokat. A közel 300 hektárnyi összefüggő zöldfelületi rendszer része a Kecskeméti Arborétum, a Benkó Zoltán Szabadidő Központ, a Kápolna-rét és a vízmű védőterülete. Sajnos a terület jelenleg nem tölti be a város életében azt a kiemelkedő szerepet, melyet megérdemelne.
Vizsgálati, értékelési és javaslati munkarészek követik egymást a dolgozatban. A vizsgálat célja a terület természeti adottságainak, történetének és jelenlegi állapotának alapos bemutatása. Történeti térképek és irodalmi feljegyzések segítették a táj történetének bemutatását, melyet a meg nem valósult fejlesztési tervek, és a terület mai állapotának bemutatása követ. Vizsgálati tervlapon jelöltem a jelenlegi területhasználatokat és tájhasználati funkciókat.
A szintézis munkarész célja az általam feltárt tájhasználati konfliktusok értékelése, a lakossági igények felmérése, és bemutatása mellett. Online kérdőívet készítettem, melyből kiderült, hogy nagyon ritkán látogatják a helyiek a területet, pedig igény lenne a területben rejlő rekreációs funkciókra. Az értékelési tervlapon jelöltem a konfliktusokat.
A javaslati munkarész a vizsgálatban és a szintézis során megállapított hiányosságok megszüntetésére, lehetőségek kihasználására, és a lakossági igények kiszolgálására irányul. Kidolgozása során figyelembe vettem a területre készült fejlesztési, kezelési terveket. Dolgozatomban olyan fejlesztési javaslatokat teszek, melyek megvalósíthatóak, nem rugaszkodnak el a valóságtól.
A szabadidőközpontra tett javaslataim leginkább a területen rejlő turisztikai, rekreációs lehetőségek kihasználására irányultak. Az arborétum bővítésre szorul, új közösségi területeket, és a látogatókat a gyűjteményes résztől távolabbi területekre elcsábító lehetőségeket kell megteremteni. A Kápolna-rét egykori vizes élőhelyeinek visszaállítására, és további új élőhelyek kialakítására teszek javaslatokat a terület gazdag madárvilága számára. A vízmű védőterületén a tavak és a csatorna partvonalainak természetesebbé tétele ajánlott élőhely bővítés céljából. Javaslati tervlapot, és kiegészítő látványrajzokat is készítettem.
Eredményként elmondható, hogy a dolgozattal elkészült Kecskemét tüdejének első részletes tájtörténeti bemutatása, feltárásra kerültek a tájhasználati konfliktusok. A kérdőívre adott válaszok egyértelmű útmutatást adtak, hogy valóban a lakosság igényeinek megfelelő fejlesztési célokat tűzzek ki.