A vörösiszapár hatása a Torna-patak Ingold-féle gombaközösségére Biológia

31 OTDK, Biológia Szekció, Hidrobiológia I Tagozat.

A vörösiszapár hatása a Torna-patak Ingold-féle gombaközösségére


Hallgató: Vass Máté
Szak: Környezettan alapszak, Képzés típusa: bsc, Intézmény: Pannon Egyetem, Kar: Mérnöki Kar

Témavazetők: Dr. Padisák Judit - egyetemi tanár, Pannon Egyetem Mérnöki Kar ,
Dr. Révay Ágnes - osztályvezető-helyettes, \N \N Magyar Természettudományi Múzeum, Növénytár


2010. október 4-én példátlan méretű, emberéleteket követelő ipari katasztrófa történt Ajka térségében. A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (MAL) tulajdonában lévő Ajkai Timföldgyár Ajka és Kolontár között létesített vörösiszap tározójának gátja átszakadt, és mintegy 600-700 ezer m3 lúgos vörösiszap öntötte el Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely mélyebben fekvő területeit. A szennyezés mintegy 40 km2-nyi területen terült szét, a Torna-patak élővilágát megsemmisítette, a Marcalét jelentősen károsította.
A katasztrófa után egy hónappal vízi hyphomycetes gombafajok jelenlétét állapítottam meg a Torna-patak szennyezett szakaszán. Ez a gombacsoport a felszíni vizek fontos ökológiai funkcióját, a lebontási folyamatokat végzi. 2011. február óta a Pannon Egyetem Limnológia Tanszék kutatóival együtt megkezdtem a mikrogomba-közösségek vizsgálatát a Torna-patak medrébe kihelyezett avarzsákok segítségével a patak devecseri, illetve annak Ajka-tósokberéndi, morfológiailag hasonló referencia szakaszán.
Kutatásom során meghatároztam, mely fajok kolonizálják az avart először (a), a gombák szukcesszióját (b), továbbá, összehasonlítottam az előbbi jellemzőket a Torna vörösiszappal érintett és referencia szakasza között (c).
Összesen 26 vízi hyphomyceta szervezet vett részt a kolonizálás, sporuláció (konídiumképzés) folyamatában az egyes avarfajokon (Salix alba, Quercus cerris, Fagus sylvatica és Populus nigra). Tricladium fajok, Heliscus lugdunensis és Tetracladium marchalianum voltak a legellenállóbb gombafajok az érintett, devecseri szakaszon.
A vízi hyphomycetes (Ingold-féle gomba) sikeresen megtelepedett, adaptálódott a katasztrófa által sújtott patakszakaszon.