Az interim 18FDG-PET/CT vizsgálatok szerepe a Hodgkin-lymphoma kezelésében Orvos- és Egészségtudományi

31 OTDK, Orvos- és Egészségtudományi Szekció, Képalkotás: CT Tagozat.

Az interim 18FDG-PET/CT vizsgálatok szerepe a Hodgkin-lymphoma kezelésében


Hallgató: Seress Anna Veronika
Szak: Orvosi laboratóriumi és képalkotó diagnosztikai analitikus, Képzés típusa: bsc, Intézmény: Miskolci Egyetem, Kar: Egészségügyi Kar

Témavazető: Prof. Dr. Lombay Béla - főiskolai tanár, Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar


Seress Anna Veronika ME-EK
DEOEC Belgyógyászati Intézet, III. számú Belgyógyászati Klinika

Az interim 18FDG-PET/CT vizsgálatok szerepe a Hodgkin-lymphoma kezelésében

Bevezetés: Napjainkban a lymphomák a legsikeresebben gyógyítható, illetve hatékonyan kezelhető rosszindulatú daganatok közé tartoznak. Előfordulási gyakoriságuk világszerte emelkedik, hazánkban évente több mint 1000 új lymphomás megbetegedést fedeznek fel. A tumoros megbetegedések diagnosztikájában az egyik leghatékonyabb képalkotó eljárás a PET/CT. Mára a 18FDG-PET/CT vizsgálat beépült a lymphomás betegek ellátásának hazai klinikai gyakorlatába. A prognosztikai állapothoz igazított kezelés egyik alapvető feltétele a pontos stádium meghatározás, és különösen fontos az elsődleges kezelésre kevésbé vagy nem reagáló betegség korai felismerése. A 18FDG-PET/CT már a kezelés során is korán jelzi azokat a dinamikus anyagcsere változásokat, amelyek a lymphoma kezelhetőségét mutatják, ezért az alkalmazott terápia hatékonysága az 1-3 kemoterápiás ciklus után elvégzett, úgynevezett interim PET/CT vizsgálattal megítélhető.
Módszerek: Kutatási anyagom a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum, Belgyógyászati Intézet, III. számú Belgyógyászati Klinikájának beteganyagából származik. Kutatásomat a 2006-2010-ig Hodgkin-lymphomával diagnosztizált betegek dokumentációi alapján végeztem retrospektív dokumentum- és képelemzéssel. Összesen 90 beteg, 47 nő és 43 férfi interim PET/CT vizsgálatának eredménye alapján mértem fel az elsődleges kezelésre adott választ.
Eredmények: Az interim PET pozitív betegek többségében terápiaváltás volt indokolt, néhány esetben pedig már nagy dózisú kezelésre és őssejt-transzplantációra is szükség volt. Negatív vizsgálati eredménynél a terápia csökkentésének módját és eredményességét kellett megfontolni.
Következtetés: Az interim 18FDG-PET/CTnagy segítséget nyújthat az alul-, illetve túlkezelések elkerülésében.

Témavezető: Prof. Dr. Lombay Béla; Dr. Gombos János