Amidok előállítása és a Bischler-Napieralski gyűrűzárás megvalósítása mikrohullámú körülmények közöt Kémiai és Vegyipari

31 OTDK, Kémiai és Vegyipari Szekció, Kémiai technológia Tagozat.

Amidok előállítása és a Bischler-Napieralski gyűrűzárás megvalósítása mikrohullámú körülmények közöt


Hallgató: Földesi Tamás
Szak: Vegyészmérnök, Képzés típusa: bsc, Intézmény: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Kar: Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar

Témavazetők: Dr. Keglevich György - egyetemi tanár, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar ,
Dr. Milen Mátyás - kutató-fejlesztő vegyész, tiszteletbeli oktató, \N \N Egis Gyógyszergyár Nyrt.,
Dr. Grün Alajos - egyetemi adjunktus, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar


Számos polimer, peptid, természetes vegyület és gyógyszer tartalmaz amidkötést. Jól ismert a savakból és aminokból történő amidképzés. Munkánk során fenilecetsav és feniletil-amin, ill. ezek helyettesített származékaiknak reakcióját vizsgáltuk oldószermentes reakciókban mikrohullámú körülmények között.

Mikrohullámú körülmények között a savak és aminok környezetbarát és gyors reakciója hatékonyan szolgáltatja az amidokat, köztük több az irodalomban eddig le nem írt származékot.

Az izokinolin-származékok előállítására a Bischler-Napieralski gyűrűzárást alkalmazzák, melyet leggyakrabban foszforoxi-kloriddal valósítanak meg.

Munkánk további célja, hogy ezt a zöldkémiai szempontból rossz reagenst a MW besugárzás és valamilyen, kevésbé ártalmas katalizátor segítségével kiváltsuk. Eddigi munkánk során a polifoszforsavval értünk el számottevő eredményeket.