Galanthamin intermedierek és származékok szintézise Kémiai és Vegyipari

31 OTDK, Kémiai és Vegyipari Szekció, Szerves kémia 1 Tagozat.

Galanthamin intermedierek és származékok szintézise


Helyezés: 2

Hallgató: Ábrahám Janka
Szak: Vegyészmérnök, Képzés típusa: msc, Intézmény: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Kar: Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar

Témavazetők: Dr. Hazai László - egyetemi magántanár, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar ,
Dr. Szántay Csaba - akadémikus, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar


A (-)-galantamin az Amaryllidaceae alkaloidok sorába tartozik. Szelektív acetilkolinészteráz inhibitor, a vegyületet világszerte az Alzheimer-kór kezelésében használják.

A galantamin élettani hatása kettős: az acetilkolin-észteráz enzim gátlásán és az agyban a nikotin receptorok modulációján alapul. Az Alzheimer-kór kialakulásában nagy szerepet játszik a csökkent acetilkolin szint, ezért a nikotin receptorok modulációjára kifejtett (még nem teljesen tisztázott) szerepe révén az acetilkolin felszabadulása lassíthatja a betegség progresszióját.
Munkánk során egy olyan új, egyszerű reakciókat alkalmazó flexibilis módszer kidolgozásával foglalkozunk, mely alkalmas lehet nemcsak a galantamin, hanem további származékainak szintézisére is. A kutatások során eljutottunk két kulcsintermedier spirohelyettesített benzo[c]azepinhez, melyek a galantamin prekurzorának, a racém narwedinnek előállításában fontos szerepet töltenek be.
Ezenkívül vizsgáltuk a galatamin származékképzései közül a nitrálási reakciókat, melyek során új, érdekes származékokat sikerült izolálni.