A 3-as helyzetben szubsztituálatlan oxindol-1-karboxamidok előállítása aminolízissel Kémiai és Vegyipari

31 OTDK, Kémiai és Vegyipari Szekció, Szerves kémia 2 Tagozat.

A 3-as helyzetben szubsztituálatlan oxindol-1-karboxamidok előállítása aminolízissel


Hallgató: Kókai Eszter
Szak: Gyógyszer-vegyészmérnök szakirány, Képzés típusa: msc, Intézmény: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Kar: Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar

Témavazető: Dr. Porcs-Makkay Márta - laborvezető, \N \N EGIS Gyógyszergyár Nyrt., Kutatási Főosztály, 1475 Budapest 10 Pf. 100


Az antireumatikus és gyulladásgátló hatású oxindol-származékok közül kiemelkedett a Pfizer cég által fejlesztett (Z)-3-[1-hidroxi-1-(2-tienil)metilén]-5-klóroxindol-1-karboxamid (tenidap), amelyre a 90-es években az Egis Gyógyszergyárban új gyártó eljárást dolgoztak ki. A tenidap klinikai vizsgálatai során azonban olyan mellékhatást találtak, mely miatt a Pfizer nem forgalmazta a készítményt. Az Egis Gyógyszergyárban ezután az oxindol-származékok kutatását más irányban folytatták.

Az irodalomban kevés tanulmány foglalkozik a 3-as helyzetben szubsztituálatlan oxindol-1-karboxamidokkal, amelyek fontos építőkövei lehetnek a 3-as helyzetben különféle szubsztituenseket hordozó N-szubsztituált, illetve N,N-diszubsztituált-1-karboxamidoknak. Az előzetes kutatási eredményekből kiindulva, sikerült egy one-pot eljárást kidolgoznunk, mellyel közepes és magas hozammal állítottunk elő 1-karboxamidokat. Modellvegyületként 5-klóroxindolból kiindulva jutottunk el egy N,O-diacil-oxindol származékhoz, amely a one-pot eljárás kulcs intermediere és amely primer, szekunder, és gyűrűs aminokkal reagáltatva a célvegyülethez vezetett. Az eljárást kiterjesztettük szubsztituálatlan, illetve 6-klór-, 5/6-fluor-, 5-nitro- valamint 5-metoxi-oxindolra is. Kísérleteink során megállapítottuk, hogy az amidálási reakció végbemenetelét érzékenyen befolyásolja az alkalmazott aminok jellege.

A szintézis lehetővé teszi az N,N-diszubsztitiált 1-karboxamidok előállítását, mely korábban az irodalomban ismertetett izocianátos módszerrel nem volt lehetséges.

Kulcsszavak: one-pot eljárás, acilezés, dimetilaminopiridin, hidrolízis, alkil-izocianát

Porcs-Makkay, M.; Volk, B.; Kókai, E.; Simig, Gy., Tetrahedron 2012, 68, 1427-1435