Műanyag kompozitok termikus tulajdonságainak vizsgálata kalorimetriával Kémiai és Vegyipari

31 OTDK, Kémiai és Vegyipari Szekció, Anyagtudományi és szervetlen kémiai Tagozat.

Műanyag kompozitok termikus tulajdonságainak vizsgálata kalorimetriával


Hallgató: Capári Dániel
Szak: Biomérnök, Képzés típusa: bsc, Intézmény: Pannon Egyetem, Kar: Mérnöki Kar

Témavazető: Dallos András - egyetemi docens, Pannon Egyetem Mérnöki Kar


Az autóipar egyre nagyobb mértékben használ polimerekből, valamint a nagy felületi energiájú töltőanyagokból és adalékanyagokból álló kompozitokat. A kompozitok tulajdonságait az összetétel, a szerkezet és a komponensek jellemzői mellett a polimer/töltőanyag határfelületi kölcsönhatások erőssége befolyásolja. A hagyományos polimerek és adalékanyagaik termikus sajátosságainak ismerete (átmeneti hőmérsékletek, olvadáspont, üvegesedés, kristályosodás, termikus stabilitás, hősokktűrő képesség, bomlás) nélkülözhetetlen a feldolgozhatóság és a várható élettartam szempontjából. A kompozitok termikus viselkedése, a hőmérséklet-változás hatására bekövetkező szerkezeti változásai, oxidációs stabilitása, degradációja és a részlegesen kristályos polimerek kristályosodási jellemzői kalorimetriás módszerekkel jól vizsgálhatók. A differenciális pásztázó kalorimetria (DSC) igen alkalmas módszer annak megállapítása, hogy milyen hőmérsékleten következnek be ezek az átalakulások, valamint, hogy ezekhez az átmenetekhez milyen hőeffektusok kapcsolódnak.
Kísérleteim során Setaram C80 típusú reakciókaloriméterrel végeztem DSC méréseket különböző módon gyártott PET polimer mintákon. Kutatásaim arra irányultak, hogy az eltérő gyártási és kísérleti körülmények miként befolyásolják az üvegesedésre, a hideg kristályosodásra, jellemző hőmérsékleti és kalorikus értékeket, valamint a kristályképződés kinetikáját.