Hírek hatása az értékpapírpiacokra – Elméleti összefoglaló és szimuláció egy rendszerdinamikai modell segítségével Közgazdaságtudományi

31 OTDK, Közgazdaságtudományi Szekció, Tőke- és pénzpiacok Tagozat.

Hírek hatása az értékpapírpiacokra – Elméleti összefoglaló és szimuláció egy rendszerdinamikai modell segítségével


Helyezés: 3

Hallgató: Molnár András
Szak: Közgazdasági Elemző, Képzés típusa: ma, Intézmény: Pécsi Tudományegyetem, Kar: Közgazdaságtudományi Kar

Témavazető: Dr. ifj. Zeller Gyula - egyetemi docens, Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar


A dolgozat közgazdasági és pszichológiai kutatások alapján a különböző hírek és a tőzsdei árfolyamok közötti kapcsolatokat vizsgálja. Felhívom a figyelmet az érzelmek és a hangulat szerepére a gazdasági döntéshozásban, ezen belül is az értékpapírpiacok esetén.

A hírek hatása általában nem egyértelmű, és nem létezik olyan modell, mely elég erős prediktív erővel rendelkezne ahhoz, hogy pusztán hírek alapján meg lehessen jósolni a jövőbeli árfolyamokat. Nem ismerjük pontosan azt, hogy milyen sokáig érződik egy adott hír hatása, és azt sem, hogy mely bejelentés tartalmaz valóban új információkat. Ehhez a bizonytalansághoz hozzájárul, hogy a befektetők különböző csoportjai másként reagálnak ugyanazokra a hírekre, valamint sokszor megfigyelhető piaci túlreagálás is.

Mindezt egy rendszerdinamikai modell keretein belül szimulációkkal is bemutatom, melyeket az AnyLogic program segítségével készültek.

Az elméletek és a szimulációk alapján is levonom azt a következtetést, hogy a hírek, bejelentések hatnak a befektetők érzelmeire, hangulatára, ezáltal döntéseikre is. A dolgozat fő konklúziója, hogy a tőzsdei árfolyamok mozgása csak egy interdiszciplináris közgazdaság keretein belül érthető meg, ahol figyelmet kap a pszichológia, szociológia is. A közgazdaságtanról, a pénzügyi piacokról szóló eszmecserék során nem feledkezhetünk meg arról, hogy végső soron minden piaci szereplő a saját „állati ösztöneinek” kitett hús-vér ember.