Ízesített ásványvízpiacon versenyző induló vállalkozás kék óceán stratégiára alapozott üzleti terve Közgazdaságtudományi

31 OTDK, Közgazdaságtudományi Szekció, Vállalati gazdaságtan I. Tagozat.

Ízesített ásványvízpiacon versenyző induló vállalkozás kék óceán stratégiára alapozott üzleti terve


Hallgató: Nagy Dániel Attila
Szak: Vállalkozásfejlesztés Mesterszak, Képzés típusa: ma, Intézmény: Nyugat-magyarországi Egyetem, Kar: Közgazdaságtudományi Kar

Témavazetők: Dr. Koloszár László PhD - egyetemi adjunktus, Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Kar ,
Dr. Szóka Károly PhD - egyetemi adjunktus, Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Kar


A kutatásom alapvető célja egy induló vállalkozás számára kék óceán stratégiára alapozott üzleti tervet készítése. Az ízesített ásványvízpiacot vizsgáltam, és felmérem, a megtervezett jelentős innováció tartalmú termék piaci igényeit, a működés megtérülési lehetőségét.
Dolgozatom első részében az alkalmazott elemzési módszereket mutatom be tömörem elméleti szinten, szekunder forrásokra hivatkozva. Következtetésem, hogy a tervezési témakör számos magas számú egymást átfedő vizsgálati módszereket alkalmaz és nincs egységesen elfogadott útmutatás az üzleti terv tartalmára vonatkozóan. A kék óceán stratégiát is személtetem, mint napjainkban egyre gyakrabban alkalmazott stratégiai megalapozási eszközt.
Empirikus kutatást alkalmazva elkészítettem az induló vállalkozás stratégiai tábláját, üzleti és beruházási tervét. A stratégiai tábla alátámasztja, hogy vannak az ízesített ásványvíz piacon kitörési lehetőségek. A tervezett termékem vitaminnal dúsított ízesített ásványvíz.
A környezetelemzésből következtethető, hogy az ízesített ásványvíz és étrend-kiegészítő piac bővül. A marketingtervben felmértem a fogyasztói igényeket, online kérdőíves kutatással.
A termelési és szervezeti tervben határoztam meg a vállalkozás tervezett erőforrásait, azaz kezdeti beruházási kiadást (és elemeit), működési költségeket, és létszámigényt és kapacitást, szakértők információi alapján. A szükséges indulótőkét finanszírozási tervben szerepeltetem. A pénzügyi tervben a 2012-es és 2013-as év mestertervét határoztam meg. A végeredmény szerint a termékbevezetés éve (2013) még veszteséges, a költség és árbevétel adatok alapján a 2014-es üzleti év működése már gazdaságos. A kockázati tervben empirikus kutatással felmértem a működés és létesítés kockázatait és azok hatását, jelentős megtérülési bizonytalanságot okozó tényezőkkel kell számolni. Kutatásom zárásaként a beruházási tervet készítettem el. A kalkulatív kamatlábat kiszámoltam, a forgatókönyv elemzést és az érzékenységi vizsgálatot is alkalmaztam. Végeredményként azt kaptam, hogy reális esetben a beruházás 7. éves működés mellett biztosít pozitív megtérülést, és az ár tényező változására reagál a nettó jelenérték a legérzékenyebben. Végül megállapítottam, hogy a magas megtérülési idő és kockázatok miatt a beruházást célszerű lehet elutasítani, ill. további vizsgálódások szükségeske. A számításaimat működő vállalkozásra is elvégeztem, és az eredményeim szerint 3 év alatt megtérül a bővítő beruházás, és jelentős extraprofit képződik.