Helyi pénzek a világban, primerkutatás eredményei a soproni kékfrank utalvány esetében Közgazdaságtudományi

31 OTDK, Közgazdaságtudományi Szekció, Makroszintű pénzügyek Tagozat.

Helyi pénzek a világban, primerkutatás eredményei a soproni kékfrank utalvány esetében


Hallgatók: Márczi Viktória
Szak: Vállalkozásfejlesztés, Képzés típusa: ma, Intézmény: Nyugat-magyarországi Egyetem, Kar: Közgazdaságtudományi Kar,
Erdősi Botond
Szak: Vállalkozásfejlesztés, Képzés típusa: ma, Intézmény: Nyugat-magyarországi Egyetem, Kar: Közgazdaságtudományi Kar

Témavazetők: Dr. Karner Cecília PhD - egyetemi docens, Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Kar ,
Dr. Obádovics Csilla PhD - egyetemi docens, Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Kar


A világon elterjedt helyi fizetőeszközök célja kettős, egyrészt kiegészítik a nemzeti valutával folytatott kereskedelmet egy adott térségben, másrészt összekötik a helyi közösségeket, ezáltal erősítve a helyi gazdaságot és az identitást.
A lakosságra vonatkozó primer kutatás alapján kijelentjük, hogy sokan ismerik a Kékfrank utalványt Sopron városában, mégis kevés azon lakosok száma, akik rendszeresen használják. Ennek legfőbb oka, hogy a soproni és Sopron környéki lakosság nincs tisztában azzal, hogy mire használható, miért előnyös, hol és milyen módon lehet hozzájutni, illetve felhasználni a Kékfrank utalványt.
Az elfogadóhelyekre vonatkozó primer kutatás alapján elmondható, hogy kevés az a vállalkozó, akinek a Kékfrank utalványból származik árbevétele és ez hányad is alig haladja meg az öt százalékot. Úgy gondoljuk, mivel fiatal még a kezdeményezés, így ez az eredmény nem meglepő. Véleményünk szerint, a számlapénz bevezetésével és az elfogadóhelyek által végzett aktívabb marketingkommunikáció segítségével nagyobb sikereket fognak elérni a kezdeményezéshez csatlakozó térség gazdálkodói a jövőben. De ehhez a háttér infrastruktúra (helyi, magyar termékek) kiépítése, helyre állítása elengedhetetlen.
Kutatásunk az elmúlt másfél évre vonatkozik, melyet véleményünk szerint a kezdeti időszakban célszerű lenne évente megismételni, ezzel is követve a változásokat és a további fejlődést.