A nyers kakaó árának befolyásoló tényezői (2003-2011) Közgazdaságtudományi

31 OTDK, Közgazdaságtudományi Szekció, Világgazdaság, globalizáció - Világgazdasági problémák Tagozat.

A nyers kakaó árának befolyásoló tényezői (2003-2011)


Hallgató: Czimer Zsuzsanna
Szak: Nemzetközi gazdaság és gazdálkodás (MA), Képzés típusa: ma, Intézmény: Nyugat-magyarországi Egyetem, Kar: Közgazdaságtudományi Kar

Témavazető: Dr. Czeglédy Tamás PhD - egyetemi adjunktus, Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Kar


Világszerte több mint 5 millió termelő próbál megélni a kakaótermesztésből. Alacsony és bizonytalan jövedelmük származik belőle az árak ingadozásának köszönhetően. Rossz munkakörülmények és a gyermekmunka jellemző erre az iparágra. A termelők eladják a terményt azoknak a vállalatoknak, akik feldolgozzák a kakaóbabokat. A félkész termékeket eladják a csokoládéiparnak, akik csokoládét készítenek belőle.
A kakaó aktualitását az adja, hogy 2010 októberében a legnagyobb kakaótermelő országban, Elefántcsontparton, választásokat tartottak, ami ismét polgárháborúba torkollott. Az országban 2002 óta tartanak a politikai harcok. 2011. január végén az újonnan megválasztott vezető exporttilalmat rendelt el, így kényszerítve az ellenfelét a lemondásra. Mivel Elefántcsontpartról származik az éves kakaótermés kb. 40 százaléka, így ezek az események a kakaó árát nagyon rövid időn belül a magasba emelték.
Az elemzésemben az adott évben történt eseményeket foglalom össze, amik a kakaó árát valamilyen irányban elmozdították. 2003-as évvel kezdtem, mivel a Global Journal of Agricultural Sciences című folyóiratban készült már egy ilyen jellegű összefoglaló 1991. és 2002. közötti eseményekről.
Az elemzésemből jól látszik, hogy a kakaó ára a szüretelt, illetve a kikötőbe eljutott kakaó mennyiségétől függ. Ez a mennyiség érzékenyen reagál a közvetett környezetében történő eseményekre, ennek következtében az ár is gyorsan változik. A rossz időjárás, a fák gondozatlansága és kora, a képzetlen gazdák, az infrastruktúra hiánya, valamint a termelő országokban uralkodó rossz politikai, gazdasági helyzet is befolyásolja a piacra kerülő kakaóbabok mennyiségét.
Az ingadózó mennyiség problémájára kerestem megoldásokat végül. Javaslataimat a kakaóval foglalkozó szervezetek különböző programjaiból vezettem le, amik a termelők képzésére irányulnak: hogyan lehet nagyobb hozamot elérni a fák helyes gondozásával, lehetne az ültetvényeket megfiatalítani, miből lehetne infrastruktúra-fejlesztéseket végrehajtani.