Dég–Erdősor utca Árpád-kori temetője és temploma Humán Tudományi (bölcsész)

31 OTDK, Humán Tudományi (bölcsész) Szekció, Régészet Tagozat.

Dég–Erdősor utca Árpád-kori temetője és temploma


Hallgató: Pokrovenszki Krisztián
Szak: Történelem, Képzés típusa: ba, Intézmény: Miskolci Egyetem, Kar: Bölcsészettudományi Kar

Témavazető: Pusztainé Fischl Klára - egyetemi adjunktus, Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kar


Dég településéről első írásos adatunk 1138-ból származik, a dömösi prépostság adománylevelében szerepel Degu alakban. Természetesen a terület már korábban is lakott volt, például a római kori szórványleletek és településnyomok is ezt bizonyítják. Kutatásaim szempontjából dolgozatom témája elsősorban az Árpád-korra fókuszál, azon belül is Dég templom körüli temetőjére. Magáról a temetőről az 1970-es évektől van tudomásunk. 1973-ban, a vízvezeték árkának ásása közben embercsontok kerültek elő az Erdősor utcában, majd néhány ház alapozása során is hasonló csontokat találtak. Az utca idősebb lakói ma is emlékeznek a kertjükben talált embercsontokra, melyekre kapálás, ásás közben leltek. Csukás Györgyi régész középkori templom körüli temetőt határozott meg a területen, illetve sikerült feltételezhetően a temetőhöz tartozó templom maradványait is lokalizálnia a 13-as szám alatti telken. 2006-ban újabb adatok kerültek napvilágra a Dég és Lajoskomárom községek tervezett szennyvízhálózatához készített Kulturális Örökségvédelmi Hatástanulmánynak köszönhetően. Ekkor Árpád-kori és 14-15. századi kerámiatöredékeket találtak, melyek középkori településre utalnak. A tervezett szennyvízhálózat Erdősor utcai nyomvonalának megelőző régészeti feltárására 2011-ben került sor, mely ásatás szakmai munkálatában magam is részt vettem.
A feltárt területen nem csak sírok kerültek elő, hanem településnyomokat is találtunk. Ez utóbbi minden bizonnyal fiatalabb eredetű, mivel egyes részei vágják a sírokat. A sírok között is megfigyelhetők bizonyos eltérések, melyek elemzésével, a településnyomok hozzájuk való viszonyával és a településtörténetben való elhelyezéssel foglakozik dolgozatom a rendelkezésemre álló adatok alapján.
Fontos, hogy egy-egy település történetének meghatározásánál figyelembe vegyük a régészeti feltárások eredményeit, mert e kor szegényes írásos emlékei nem minden esetben nyújtanak kielégítő információkat elődeink mindennapjaival kapcsolatban.