Látszólagos polaritás? - Nemi szerepek a wicca vallási mozgalomban Társadalomtudományi

31 OTDK, Társadalomtudományi Szekció, Kulturális és szociálantropológia II. Tagozat.

Látszólagos polaritás? - Nemi szerepek a wicca vallási mozgalomban


Különdíj: t

Hallgató: Osgyáni-Kovács Kitti
Szak: kulturális antropológia, Képzés típusa: ma, Intézmény: Miskolci Egyetem, Kar: Bölcsészettudományi Kar

Témavazető: Dr. Dallos Csaba - egyetemi adjunktus, Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kar


Jelen dolgozatban a magyarországi wicca vallási mozgalom kerül elemzésre a nemi szerepek kontextusában, alapjául egy társadalomtudományi eszközökkel elkészített kutatás szolgál. A kutatást az a vallásantropológiai megközelítés alapozta meg, amely szerint a vallásokat rendszerként kell vizsgálni, elemeit pedig egy olyan világértelmezés kapcsolja össze, amely nem csak a szakralitásra terjed ki, de kozmológia is egyben. A wiccában ez a polaritás elve, amely a férfi és női archetípusra redukálható le.

Hipotézisem szerint a vallásban minden szinten megtörténik a nemek közti egyensúlyra való törekvés, azonban néhány szinten kialakul a női archetípus dominanciája. A dolgozat célja a wicca vallási rendszer alapja, a polaritás vizsgálata a nemi szerepek, a nőiség megerősödése és a gyakorlók ezekről való vélekedésének problémáján keresztül.

A dolgozatban a magyarországi wicca vallást az istenkép, az ünnepek, a vallásgyakorlás és a vallási státuszok felől vizsgáltam. Ezen kívül a kutatás tárgyát képezte még a vallásválasztás okai a két nemnél, a szexualitás megítélése és szakrális szerepe, a másság valamint a wicca vallás és a feminizmus hatása egymásra.
Módszertanilag interjúkra, terepmunkára és részvevő megfigyelésre alapozott, szakirodalmi forrásokat felhasznált kutatás. A vizsgálat alanyai csoportos illetve egyéni vallásgyakorlók voltak a magyarországi wicca közösségekből.
A dolgozat feltérképezi a polaritás rendszerének értelmezési lehetőségeit a vallás különböző elemeiben. A kutatás eredménye, hogy a nőieség látszólagos dominanciája valójában a polaritás része. A vizsgálat eredményeinek köszönhetően a nemi szerepek kutatása folytatható a wicca rítusok elemzésével.