Kockázati tényezők feltárása az agráriumhoz kapcsolódó ellátási láncokban Agrártudományi

31 OTDK, Agrártudományi Szekció, Vállalatgazdálkodás Tagozat.

Kockázati tényezők feltárása az agráriumhoz kapcsolódó ellátási láncokban


Hallgató: Pakai Katalin
Szak: Kereskedelem-marketing, Képzés típusa: ba, Intézmény: Szolnoki Főiskola, Kar: \N

Témavazető: Horváth Marianna - Főiskolai tanársegéd, Szolnoki Főiskola \N


Tudományos Diákköri dolgozatom témájául az ellátási lánc első „szemében”, a termelésben, azon belül is a mezőgazdasági termelésben előforduló kockázatokat, kezelésüket és elkerüléseik lehetőségének vizsgálatát választottam, illetve ezen kockázatok hatását az élelmiszeripar működésére.

Dolgozatom elméleti részében főként a kockázat, kockázatkezelés és a mezőgazdaságban konkrétan előforduló kockázatok kifejtésére került sor. Emellett, foglalkozom a mai világ egyik legnagyobb kihívásával, problémájával, az éghajlatváltozással és az éghajlatváltozás hatásával a mezőgazdaságra.

Kutatásomat primer és szekunder módszerrel végeztem. Primer kutatásom során kvalitatív módszeren belül, strukturált mélyinterjúkat készítettem mezőgazdasági szakemberekkel. A vizsgálatot a Jászsági kistérségben végeztem. Szekunder információkat szakkönyvekből és szakfolyóiratokból, valamint internetes forrásokból szereztem.

Miután a primer és szekunder információk kellő mennyiségben a rendelkezésemre álltak, megalkottam a dolgozatom gyakorlati részét. Következtetésként levontam, hogy a mezőgazdasági kockázatok nagymértékben befolyásolják az ellátási lánc további tagjainak működését is. Hatással van a növénytermesztésben bekövetkező kockázat az élelmiszeripar hatékony és gazdaságos működésére. A kockázatok súlyosságával igenis foglalkozni kell, mert bár nem minden kockázati elem múlik az humán erőforráson, a kockázatok megelőzésére és következményük enyhítésére mégis az embernek van módja és lehetősége.