Sometimes dreams come true - Will Hungary organize Olympic Games once? Közgazdaságtudományi

31 OTDK, Közgazdaságtudományi Szekció, Kulturális- és rendezvényturizmus Tagozat.

Sometimes dreams come true - Will Hungary organize Olympic Games once?


Hallgató: Kiss Nikolett
Szak: Tourism & Catering, Képzés típusa: ba, Intézmény: Szolnoki Főiskola, Kar: \N

Témavazető: Mondok Anita - Főiskolai tanársegéd, Szolnoki Főiskola \N


Napjainkban, az országok fejlődésének és a lehetőségek kiaknázásának egyre nagyobb fontossága van. Sok ország már megkapta azt az esélyt, hogy nyáron, az egész világ figyelmét magára vonja. Ez köszönhető a 4 évente megrendezésre kerülő Olimpiai Játékoknak. Ez az esemény, melyet az ókori Görögországban rendeztek meg először, mára igazi komplex sporteseménnyé vált, s jelentős kitörési és változási lehetőséget kínál a rendező országnak. Magyarország többször közel került már ahhoz, hogy a rendezési jogot megkapja, de ez az esély eddig mindig elúszott. Miért? Mik az érvek Magyarország ellen és mellette? Alkalmas lenne-e egy ekkora volumenű rendezvény lebonyolítására? Képes lenne-e fedezni a felmerülő, nagy terhet jelentő költségeket? Esetleg ezek a költségek olimpiarendezés nélkül is felmerülnének? Ezen kérdésekre keresem a választ a dolgozatomban.

Talán még lényegesebb a primer kutatásomhoz kapcsolódó kérdések sora. Kérdőívek segítségével a magyar lakosság hozzáállását, véleményét elemzem, illetve válaszokat várok arra, hogy: Mi a véleménye a magyaroknak az Olimpiáról? Reálisnak tartják-e a rendezést? Hogyan vélekednek a pénzügyi háttérről? Hajlandóak lennének-e (nemcsak) hozzáállásban, hanem anyagilag is támogatni ezt a projektet? Mit gondolnak az Olimpia rendezésének gazdasági hatásairól?

Ezen kérdések megválaszolásához, a gondolatok kifejtéséhez a dolgozatomat egy elméleti alap felépítésével kezdem, melynek során bemutatom a turizmust általában illetve ismertetem a különböző ágazatait. A főszerepet a magyar társadalom játssza a dolgozatomban, az ő turisztikai szokásaik is megjelennek ebben a fejezetben.

A következő nagy egységben, az Olimpiát, annak célját, fajtáit és eredetét mutatom be. Ebben a részben kerülnek kifejtésre a különböző költségek, kiadások illetve a bevételek is. Ezen eseménynek is vannak előnyei és hátrányai, melyek itt kerülnek részletezésre.

Az utolsó fejezetben Magyarország és az Olimpia „kapcsolatát” ismertetem. Itt kerülnek bemutatásra Magyarország egykori lehetőségei és annak meghiúsulásai, Magyarország által eddig sikeresen lebonyolított világversenyek listája. A primer kutatás és annak értékelése, elemzése szintén ebben a részben jelenik meg.

Ezek után, az elméleti háttér bázisán, a kutatási eredmények segítségével levonom a következtetéseket, valamint megfogalmazom a véleményt, hogy Magyarország jelenlegi helyzetében alkalmas-e az Olimpiai Játékok megrendezésére.