Scoliosis állapotelemző rendszer Műszaki Tudományi

31 OTDK, Műszaki Tudományi Szekció, 17A_Minőségtervezés, minőségellenőrzés, méréstechnika Tagozat.

Scoliosis állapotelemző rendszer


Helyezés: 2

Hallgató: Kocsis Miklós
Szak: mérnök informatikus, Képzés típusa: bsc, Intézmény: Óbudai Egyetem, Kar: Neumann János Informatikai Kar

Témavazető: Dr. Vámossy Zoltán - egyetemi docens, Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar


A nyugati orvoslás eredményessége az elmúlt évtizedekben a gyógyszerelés terén elért sikerek mellett leginkább a betegségfelderítés, a diagnosztikai módszerek hihetetlen mértékű fejlődésének és finomodásának köszönhető. A speciális mérnöki technológiai megoldások, eszközrendszer mellett egyre fontosabb szerepet tölt be a számítástechnikára támaszkodó eset modellezés, ill. állapotfelmérés, állapotváltozás monitorozás. A legtöbb esetszámot nyilván a népbetegségek az ún. civilizációs problémák hozzák magukkal. Tekintve hogy ezek igen elterjedtek, általában krónikusnak tekinthetők, olyan megoldásokat vár az orvostudomány a mérnöki tudományoktól, amelyek könnyen, gyorsan, reprodukálhatóan, nem utolsó sorban olcsón támogatják, esetenként pótolják az igencsak drága és korlátozott mennyiségben rendelkezésre álló képzett egészségügyi humán erőforrást.
Projektem az egyik legelterjedtebb civilizációs probléma, a gerincbántalmak diagnosztizálásához, illetve a kezelés eredményességének méréséhez kíván támogatást nyújtani. A feladatkitűzésben és a megvalósításban közreműködő gyógytornász kollégák véleménye szerint a rendszer nagy segítségükre lehet, mivel a gerincferdülés mérésére ugyan léteznek összetett és sajnos igen drága megoldások, nagy általánosságban viszont hosszadalmas, manuális, papíralapon rögzített eljárásokat használ a szakma mind az állapot, mind az állapotváltozás dokumentálására. Ezeknek az idő- és persze szakember igényén túl nagy hátrányuk, hogy a szubjektív elemek révén egzaktan nehezen hasonlíthatók össze, különösen akkor, ha különböző és nem egyformán tapasztalt ember végzi őket.
A projektben kifejlesztett eljárás (sztereokamera rendszerrel mélységükben is elemezhető felvételeket készítünk a páciensekről) a rögzített tűréshatárokkal, kiegyenlített felvételi körülményekkel egzakt, összehasonlítható térbeli modellt készít a páciens gerincíveiről, ill. azok eltéréseit számolni, rögzíteni képes. Az eszközrendszer minden eleme: felvételi körülmények, kamerák, rögzítés, teszterek, markerek az elméleti megalapozásokon nyugvó kísérletekkel lettek kiválasztva. A szoftverfejlesztés a kamerakalibrációtól a képrektifikáláson át a modellezésre terjedt ki. A felvételek, mért és számított eredmények lementhetők.
A jövőben orvos és gyógytornász szakemberek segítségével, valódi pácienseken szándékozom kipróbálni, finomítani a rendszert, megteremteni a minél felhasználóbarátabb kezelő felületeket, nyilvántartásokat.