A paprika postharvest gombabetegségeinek gátlása gyógynövénykivonatok segítségével Agrártudományi

31 OTDK, Agrártudományi Szekció, Növényvédelem II. Tagozat.

A paprika postharvest gombabetegségeinek gátlása gyógynövénykivonatok segítségével


Hallgató: Ambrózy Zsuzsanna
Szak: Növényorvos MSc, Képzés típusa: msc, Intézmény: Szent István Egyetem, Kar: Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar

Témavazetők: Dr. Turóczi György - egyetemi docens, Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar ,
Paksi András - intézeti mérnök, Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar


Az ENSZ népesség-előrejelzése szerint a föld lakossága 2050-re 9,2 milliárd lesz. Ez sokféle kihívást jelent, közülük a mezőgazdaságot érintő az élelmiszerválság. E probléma megoldására számos terv született, de egyik sem mutatott rá a már megtermelt javak védelmének fontosságára. Becslések szerint a világon betakarított kertészeti termékek közel egyharmada semmisül meg a betakarítástól a fogyasztóig tartó úton. Ez a veszteség 50%-kal is csökkenthető lenne megfelelő tárolási technológiák használatával. Az Európai Unióhoz való csatlakozásunk következtében az utóbbi években számos növényvédő szert nem engedélyeztek. Így a jövőben sokkal nagyobb hangsúlyt kaphatnak az alternatív, fogyasztó- és környezetbarát technológiák.
Ezért célunk volt, a Capsicum annuum „Cecei” típusú paprika tárolási vegyszermentes védelmének kidolgozása illóolajok alkalmazásával, az Alternaria alternata a Fusarium solani, a Botrytis cinerea és a Penicillium expansum ellen. Három illóolaj, a kakukkfű, a citrom és a rozmaring hatását vizsgáltuk a fent említett négy gombafaj paprikatermésekről származó izolátumai ellen.
Az in vitro kísérlet során paradicsomos táptalajok egyik felére a vizsgált gombákból kivágott 6 mm átmérőjű korongot helyeztünk, másik felére 50µl tömény illóolajat pipettáztunk. A kifejlődött telep méretét felvételezve határoztuk meg a gátlás mértékét.
Az illóolajok szignifikánsan gátolták az Alternaria a. és a Fusarium s. telepeinek növekedését. A két kórokozó ellen leghatásosabb a kakukkfűolaj volt. A Botrytis c. esetében a citromolaj telepátmérőjének nagysága meghaladta a kontrollét, viszont a rozmaringolaj 100%-os gátló hatást mutatott. A Penicillium e. telepek átmérőjének növekedését a kakukkfűolaj szignifikánsan gátolta.
Az in vivo kísérletben a tárolóedényekben lévő terméseket sebzésen keresztül fertőztük, majd egy petricsészét helyeztünk a paprikák közé. A petricsészébe szűrőpapír került, melyre az illóolajokat pipettáztuk. A gombákra nézve a legnagyobb gátló hatással bíró illóolajok mennyiségét térfogatarányosan számoltuk ki, így 0,5; 1; és 2 ml illóolajjal kezeltük a paprikákat. A méréseket 3 naponta végeztük, a kísérlet időtartama 15 nap volt.
A kakukkfűolaj 100 %-osan gátolta az Alternaria a. és a Fusarium s. telepeinek növekedését. Ugyanez elmondható a rozmarigolajról is a Botrytis c. ellen alkalmazva. A kakukkfűolajos kezelés nem mutatott szignifikánsan gátló hatást a Penicillium e. fertőzött paprikák vizsgálatakor.