Hengerfej öntvények gyártásánál alkalmazott Sr –tartalom optimális mennyiségének vizsgálata Műszaki Tudományi

31 OTDK, Műszaki Tudományi Szekció, 3B_Anyagtudomány, anyagvizsgálat Tagozat.

Hengerfej öntvények gyártásánál alkalmazott Sr –tartalom optimális mennyiségének vizsgálata


Hallgató: Tengely István
Szak: anyagmérnöki, Képzés típusa: bsc, Intézmény: Miskolci Egyetem, Kar: Műszaki Anyagtudományi Kar

Témavazető: Dr. Dúl Jenő - egyetemi docens, Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Kar


Tengely István
Műszaki Anyagtudományi Kar
Miskolci Egyetem

Konzulensek: Dr. Dúl Jenő
egyetemi docens
Dr. Fegyverneki György
c. egyetemi docens

Hengerfej öntvények gyártásánál alkalmazott Sr-tartalom optimális mennyiségének vizsgálata

Az öntészeti alumínium ötvözetek jelentős részét az Al-Si ötvözetek teszik ki. Felhasználásuk
széles körű, azonban legkedveltebbek az autóiparban. Legfőbb előnyük kicsi sűrűségük – a
Si 2,3 g/cm3-es sűrűségével párosítva az Al 2,7 g/cm3 –es sűrűséget, a keletkező ötvözet nem veszíti el az alacsony tömeg adta előnyét – es könnyű önthetőségük, melynek köszönhetően bonyolult es komplex alakú, valamint vékonyfalú öntvényeket lehet előállítani. Ahogy nőtt az autóiparban az igény a kisebb tömegű alkatrészek felé, az Al-Si ötvözetből készült termékek elkezdték kiszorítani a vasból, acélból készült darabokat. Az alkatrészgyártó üzemek megpróbáltál a korábban gyártott elemeket könnyebb kivitelben gyártani, ennek a folyamatnak köszönhető többek között az Al-Si ötvözetek térhódítása.

A járműipari alkatrész-előállítás területén a legtöbb cégnél és öntödénél csúcstechnológiai szintű gyártás folyik. A cégnél személyautókhoz hengerfejek gyártása történik. Az elkészült alkatrésznek nagy terhelést kell elviselnie, ezért fontos, hogy megfelelő szilárdsági és mechanikai tulajdonságokkal rendelkezzenek. Kutatásaim során a stronciumos nemesítés optimális feltételeit vizsgáltam Al-Si ötvözeteknél. Az üzem és a Miskolci Egyetem kutatási együttműködésének egyik aktuális és fontos témája az optimális Sr tartalom meghatározása. A vizsgálatra azért volt szükség, mivel a többlet Sr adagolás problémákat okozhat a kész öntvény megszilárdulása után. Az optimális mennyiségű stroncium adagolása azért fontos, mert megváltoztatja a szilárdulás során kiváló Si szemcsék nagyságát és morfológiáját is. A stroncium adagolásakor azt tapasztaljuk, hogy az lenyomja az eutektikus hőmérsékletet, ami befolyásolja majd a Si eutektikus fázis szerkezetét.

Kísérleteim során különböző mennyiségű stroncium adagolásával végeztem labor körülmények között vizsgálatokat. Mivel a kiértékeléskor azt tapasztaltam, hogy a kapott információk nem szolgáltatnak megfelelő ismeretet, ezért szakítópálcákat is öntöttem, hogy a szilárdsági tulajdonságokat is tudjam majd vizsgálni a későbbiekben.