N-alkil-pirrolidon lágyítók összehasonlító vizsgálata PVC-ben Műszaki Tudományi

31 OTDK, Műszaki Tudományi Szekció, 3A_Anyagtudomány, anyagvizsgálat Tagozat.

N-alkil-pirrolidon lágyítók összehasonlító vizsgálata PVC-ben


Hallgató: Bánhegyi András
Szak: Anyagmérnöki MSc, Képzés típusa: msc, Intézmény: Miskolci Egyetem, Kar: Műszaki Anyagtudományi Kar

Témavazető: Dr. Marossy Kálmán - egyetemi tanár, Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Kar


A PVC ma is a legnagyobb mennyiségben felhasznált műanyagok egyike. Az építőipar, kábelipar és az egészségügy is nagy mennyiségben igényli a lágy PVC termékek (pl. padló- és kábelburkolat, vér tároló tasakok) felhasználását.
A ma PVC-hez használt lágyítók tetemes mennyiségét, kb. 85%-át ma is a ftalátok (DEHP, DINP, DIDP) teszik ki, annak ellenére, hogy aggályok merültek fel a szigorodó környezetvédelmi, munkaegészségügyi, élelmiszer-higiéniás szabályok miatt.
A ftaláttípusú lágyítók helyettesítésére több cég végzett és végez ma is fejlesztéseket. Az ISP Global Technologies Deutchland GmbH az Institut für Werkstoffanwendung der Fachhochschule Köln intézettel együttműködve fejlesztette ki a lineáris alkil-pirrolidon lágyítócsaládot Flexidone márkanévvel. Ezen új vegyületcsalád alkalmassága megkérdőjelezhetetlen, emellett mind a PVC feldolgozásában, mind a késztermék tulajdonságaiban számos előnyt kínál a hagyományos ftalátokhoz képest.
Jelenlegi munkám során eltérő hosszúságú alkilcsoportokat tartalmazó Flexidone 100, Flexidone 300 és Flexidone 500 PVC-re gyakorolt hatásait vizsgáltam és összehasonlítást végeztem a DOP és DOA lágyítókkal szemben.
Az alábbi vizsgálatokat végeztem el a különböző tulajdonságok meghatározásához:
• sűrűség: Sartorius BP 210 D típusú analitikai mérleg segítségével
• keménység: ZWICK típusú Shore keménységmérővel
• szakítóvizsgálat: INSTRON 6225 típusú univerzális szakítógépen
• hőstabilitás: automatikus PVC stabiliméterrel
•dinamikus mechanikai vizsgálatok: Rheometric Scientific DMTA Mk III -típusú berendezéssel
Az elvégzett mérések után a kapott eredményeket összehasonlítva látható az új lágyítócsalád előzetesen is várt sok előnyös tulajdonsága.