Földgáz tüzelés faaprítékkal történő helyettesítésének vizsgálata a távfűtésben Műszaki Tudományi

31 OTDK, Műszaki Tudományi Szekció, 5D_Energetika, hőtani és áramlástani folyamatok, berendezések Tagozat.

Földgáz tüzelés faaprítékkal történő helyettesítésének vizsgálata a távfűtésben


Hallgatók: Révész Márk
Szak: Anyagmérnök, Képzés típusa: bsc, Intézmény: Miskolci Egyetem, Kar: Műszaki Anyagtudományi Kar,
Mátyus Péter
Szak: Anyagmérnök, Képzés típusa: bsc, Intézmény: Miskolci Egyetem, Kar: Műszaki Anyagtudományi Kar

Témavazetők: Dr. Szűcs István - egyetemi tanár, Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Kar ,
Boros Éva - tudományos segédmunkatárs, Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Kar


Az utóbbi évtizedek globális környezeti, gazdasági, kereskedelmi és politikai változási azt követelik, hogy ahol csak lehet a földgázt más, - a felhasználás helyéhez közel rendelkezésre álló megújuló - energiahordozókkal helyettesítsük. Az egyre dráguló földgáztüzelésről más alternatív energiahordozóra átállás indokainak egy része közismert, más részüket csak az energetikával hivatásszerűen foglalkozó szakemberek ismerik kellő mélységig.

A földgáz a fosszilis energiahordozók közül a legközkedveltebb, mert a legkényelmesebben használható mind ipari, mind kommunális célú hőfejlesztésre. Egészen különleges feladatok biztonságos megoldására lehet egyedi égőket tervezni, gyártani és üzemeltetni, kiválóan alkalmas a technológiák által megkövetelt optimális lángjellemzők létrehozására.
Szakirodalmi források, valamint hazánk és az Európai Unió energiapolitikájának tanulmányozása alapján áttekintettük a megújuló energiahordozók, ezen belül a biomasszák európai és hazai felhasználásának kérdéskörét.
A földgáz helyett megújuló energiahordozókból történő hőenergia termelés volumenének növelése komoly műszaki, gazdasági, társadalmi kihívást jelent. A gazdaságos megoldások kidolgozása érdekében jól megalapozott kutatások és a konkrét gyakorlati feltételeket és követelményeket figyelembe vevő fejlesztések szükségesek. Ebben a feladatkörben az energiahordozók ára és a környezet terhelés mellet a legnagyobb figyelmet a felhasználók biztonságos kiszolgálására kell fordítani.
Dolgozatunkban az utóbbi hét év adatainak elemzésével megvizsgáltuk egy közel 3 300 lakásos lakótelep - eddig földgáztüzelésű melegvíz kazánokra alapozott - távfűtési rendszerének a havonta jellemző hőfelhasználási mutatóit. Ezekből arra a következtetésre jutottunk, hogy a fűtési és a használati melegvíz termelés hőigényének jelentős része földgáz helyett faapríték tüzeléssel is biztosítható. A téli maximális és a nyári minimális hőigény figyelembe vételével meghatároztuk az újonnan beépítendő faapríték tüzelésű kazán kimenő teljesítményét.
A faapríték legfontosabb tüzeléstechnikai jellemzői és a hőigények alapján előzetes számításokkal meghatároztuk az eltüzelendő faapríték tömegáramának értékeit. A tüzelőanyagok hőegyenértékére vonatkozó árának különbségéből meghatároztuk annak a költségmegtakarításnak a havonta és az éves szinten várható értékét, amelyet a földgáznak faapríték tüzelésre való átváltása eredményez.