Depóniagáz energetikai hasznosítása Műszaki Tudományi

31 OTDK, Műszaki Tudományi Szekció, 21A_Vízépítés és környezetvédelem Tagozat.

Depóniagáz energetikai hasznosítása


Hallgató: Takács Csaba
Szak: Kohómérnöki, Képzés típusa: msc, Intézmény: Miskolci Egyetem, Kar: Műszaki Anyagtudományi Kar

Témavazetők: Woperáné Dr. Serédi Ágnes - egyetemi docens, Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Kar ,
Tanka Sándor - műszaki igazgató, \N \N Mihő Kft.


Depóniagáz energetikai hasznosítása

A Föld szénhidrogén készletei napjainkban vészesen fogyóban vannak, valamint a légkörben lévő, üvegházhatást okozó szén-dioxid mennyisége is jelentősen növekszik. Ezen felül növekszik az idegen országok befolyása Magyarországra nézve, mivel földgázból importra szorulunk, ráadásul napjainkban csak egy oldalról érkezik Magyarország felé import földgáz. A káros hatások elkerülése, mérséklése céljából napjainkban egyre inkább előtérbe kerülnek a környezetbarát, idegen országoktól független megújuló energiahordozók.

A megújuló energiahordozók közé tartozik a geotermikus energia, a napenergia, a vízenergia és a szélenergia, valamint a biomasszák energetikai hasznosítása, ami Magyarország természeti adottságait figyelembe véve talán a legéletképesebb.

A biomasszák lehetnek szilárd, folyékony és gáz halmazállapotúak, melyek közül munkám során a gáz halmazállapotúakkal fogok foglalkozni. Ezeket is két csoportra lehet osztani, a biomasszák részleges elégetése során keletkező szintézisgázokra, és az erjedési folyamatok során keletkező biogázokra, melyek közül feladatom az erjedési folyamatok során keletkező biogázok vizsgálata.

Erjedési folyamatok során többféle módon is keletkezhet biogáz, ezek egyik fajtája a depóniagáz, amely a hulladéklerakó depóniákban keletkezik, és energetikai célokra is hasznosítható.

Ilyen energetikai hasznosítással foglalkozik többek között a MIHŐ Kft is, amelynek biogáz kútjai hosszú évekig működtették a lakások fűtésére szolgáló gázmotort, de az utóbbi időkben a kutakból nyerhető gáz metántartalma csökkent, ami a kutak kimerülését mutatja.

Munkám során a Bogáncs-utcai biogáz kutakkal és a felmerülő problémáikkal foglalkoztam, amelyek napjainkban ugyan még képesek a gázmotor működtetésére, de a jövőben komoly problémát jelenthet a biztonságos, földgáz nélküli üzemeltetése.