A Diákhitelről közgazdász szemmel Közgazdaságtudományi

31 OTDK, Közgazdaságtudományi Szekció, Lakossági pénzügyek Tagozat.

A Diákhitelről közgazdász szemmel


Hallgató: Krajcsik Zsolt
Szak: Gazdálkodás és menedzsment, Képzés típusa: bsc, Intézmény: Miskolci Egyetem, Kar: Gazdaságtudományi Kar

Témavazető: Sáfrányné dr. Gubik Andrea - egyetemi docens, Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar


A kutatásom témájául a Diákhitelt választottam. A téma aktualitását mi sem bizonyítja jobban, minthogy a Diákhitelt az elmúlt években egyre több hallgató vette fel, illetve évről évre nőtt a felsőoktatásba résztvenni kívánó személyek száma, ugyanakkor a költségek ez idő alatt növekedtek, s ennek fedezésére sokan a diákok számára kidolgozott speciális hitelkonstrukciót választották. Vajon ők most valóban a jövőjüket írják, ahogy a Diákhitel felvételére ösztönző szlogen ígéri?

A dolgozatban leírtakat empirikus kutatásra fogom alapozni, amelynek keretében a Miskolci Egyetem államilag támogatott és költségtérítéses hallgatóit szeretném megkérdezni arról, hogy mi motiválta, vagy gátolta őket abban, hogy éljenek a Diákhitel nyújtotta lehetőséggel. A kérdőív adatainak elemzése után egy reprezentatív egyetemi hallgatót kiválasztva szeretném mélyebben elemezni a hallgatónak az egyetemi oktatásával kapcsolatos költségeit, valamint annak a családi költségvetésre gyakorolt rövid és hosszú távú hatását. Vizsgálni szeretném azokat a tényezőket, melyek hatottak a hallgatókra, a felvett összeg elköltésének motívumait, valamint azt, hogy az összeg felhasználása haszonmaximalizáló módon történik-e.

A kérdőív és interjú tapasztalatai alapján megpróbálok különféle alternatívákat felvázolni, melyekkel a hallgatók az egyetemi éveik során felelősségteljesebb döntést hozhatnak a Diákhitelre vonatkozóan.