Kihívások az európai és magyar borászatokkal szemben a globális piacon Közgazdaságtudományi

31 OTDK, Közgazdaságtudományi Szekció, Kulturális- és rendezvényturizmus Tagozat.

Kihívások az európai és magyar borászatokkal szemben a globális piacon


Hallgató: Varga Kamilla
Szak: Gazdálkodás és menedzsment , Képzés típusa: ba, Intézmény: Miskolci Egyetem, Kar: Gazdaságtudományi Kar

Témavazető: Lukács Edit - egyetemi adjunktus, Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar


Az európai és ezen belül a magyar szőlő- és borágazat tradíciói évszázadokra nyúlnak vissza. Ez a nagymúlttal rendelkező ágazat azonban számos nehézségeken ment keresztül az elmúlt időszakban. A negatív gazdasági események, a szélsőséges időjárás, a borpiaci trendek átalakulása, és a szigorú európai szabályozások hatására a hagyományos, úgynevezett óvilági borok versenyképessége visszaszorult. Ezzel szemben az ausztrál, dél-afrikai, dél-amerikai, kaliforniai és új-zélandi – összefoglaló néven az újvilági – bortermelők nagymértékű terjeszkedésbe kezdtek.
A különbség nem csak a származási hely különbözőségéből származik, hanem, abból hogy az új- és óvilági borok előállítási technológiája és íz világa is eltér egymástól. Sokáig a hagyományos európai borok vezető szerepe megingathatatlan volt, hiszen 1970-es évekig az óvilági borok voltak ismertek és közkedveltek. Az újvilági borok ekkor még ritkán kerültek az importált borok közé. Azonban ez a helyzet mára jelentősen megváltozott, Az újvilági bortermelők egyre több és több bort termeltek, amelyet saját nemzeti piacuk már nem tudott felemészteni, így kénytelenek voltak más kontinensen is értékesíteni termékeiket, ekkor „törtek be” az európai piacokra. Ennek hatására, a hazai termelők kezdenek kiszorulni a piacról, még azon országokban is, ahol a fogyasztás magas. Ennek tudatában dolgozatom egyik célja, hogy szemléltessem, milyen helyzetben van jelenleg a nemzetközi borpiac és milyen hatással van erre az újvilági borok elterjedése.
Az elmúlt évek borpiaci változásai nemcsak a nemzetközi, hanem a magyar borok forgalmára is nagy hatással voltak. A magyar borszektort legjelentősebb mértékben befolyásolta a rendszerváltás, az Európai Unióhoz való csatlakozás és a gazdasági világválság. Ezek az események nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy jelenleg a magyar borágazat nehéz korszakát éli. Így vizsgálatom során keresem a választ azokra a kérdésekre is, hogy az elmúlt több mint 2 évtized gazdasági és politikai eseményei hogyan hatottak a magyar borászatokra, a borágazat miként képzeli az előrehaladást, és milyen lépésekkel lehetne versenyképesebbé tenni a magyar borokat. Ezen belül szeretném felvázolni a Tokaji Borvidék jelenlegi állapotát, versenyhelyzetét és lehetőségeit.