Nyertünk vagy sem? - avagy a panelprogram vizsgálata klímaérzet szempontjából Közgazdaságtudományi

31 OTDK, Közgazdaságtudományi Szekció, Klímaváltozás, energiafelhasználás, energiahatékonyság Tagozat.

Nyertünk vagy sem? - avagy a panelprogram vizsgálata klímaérzet szempontjából


Különdíj: t

Hallgató: Pásztor Nikolett
Szak: vezetés és szervezés, Képzés típusa: msc, Intézmény: Miskolci Egyetem, Kar: Gazdaságtudományi Kar

Témavazető: Dr. Berényi László - egyetemi adjunktus, Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar


Az utóbbi időben sokat hallhattunk a panelprogramról, annak fontosságáról, előnyeiről és hátrányairól. Mindennapi témává vált, hogy valóban szükségesek-e ezek a felújítások, megéri-e a lakóközösségeknek ebbe pénzt, energiát fektetni. Én magam is egy panelházban lakom, ahol a vélemények igen megosztottak a panelprogram szükségességéről. Ez adta az ihletet a kutatásomhoz.

Minden háztartásban fontos kérdés, hogy hogyan is tudnak spórolni az energiával, csökkenteni a rezsiköltségeket. Erre szolgál megoldással a panelprogram, melynek keretén belül lehetőség van arra, hogy a panelházak szigetelésével, nyílászárók cseréjével, valamint fűtéskorszerűsítéssel csökkenteni lehessen a költségeken. A felújításoknak köszönhetően megvalósul egyfajta környezetbarát takarékosság, illetve a lakókörnyezet egészét szebbé varázsolja.

Dolgozatomban szeretnék bemutatni két azonos paraméterekkel rendelkező panelházat, ahol az egyikben megvalósították a panelprogramot, míg a másikban elzárkóztak ettől. Kutatásom fő célja a klímaérzetet megvizsgálni és ebből az aspektusból következtetéseket levonni a program sikerességére vonatkozóan.