Az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások jelentősége Közgazdaságtudományi

31 OTDK, Közgazdaságtudományi Szekció, Lakossági pénzügyek Tagozat.

Az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások jelentősége


Helyezés: 3

Hallgató: Buczkó Anett
Szak: Pénzügy és számvitel, Képzés típusa: ba, Intézmény: Miskolci Egyetem, Kar: Gazdaságtudományi Kar

Témavazetők: Dr. Bozsik Sándor - egyetemi docens, Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar ,
Süveges Gábor - tanársegéd, Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar


Napjaink egyik legaktuálisabb témája a magyar nyugdíjrendszer. Szinte egy nap sem telik el úgy, hogy valamilyen hír ne lásson napvilágot a témával kapcsolatban, mivel évtizedek óta számos szakmai vita középpontjában áll, miként lehetne a nyugdíjrendszert olyanná alakítani, hogy figyelembe vegye az államháztartás egyensúlyát.
A nyugdíjrendszer reformjára főként az elöregedő társadalom miatt van szükség, ugyanis ebből következően egyre kevesebb embernek kell egyre többet, egyre hosszabb ideig „eltartani”.
Mivel a nyugdíjrendszer hosszú távú fenntarthatósága vitatott, egyre fontosabbá válik az öngondoskodás, melynek egyik lehetséges eszköze az önkéntes nyugdíjpénztárakba történő hosszú távú befektetés.
A dolgozat készítése során célul tűztem ki annak a kérdésnek megválaszolását, hogy egy átlagos ember tud-e annyit félretenni nyugdíjba vonulásáig, hogy a tb-től kapott nyugdíjat ki tudja pótolni egy olyan összegre, ami a jelenlegihez hasonló életszínvonalat biztosít majd neki nyugdíjas évei alatt.
Kutatásomhoz forrásgyűjtést alkalmaztam, elsősorban hazai szakirodalmakat, valamint gazdasági hetilapokat, szakmai folyóiratokat és az internetet használtam.
A dolgozatban elsőként bemutatásra kerül ezen pénztárak elméleti háttere, többek között a pénztárak funkciói, szolgáltatásai, előnyei, kockázatai, illetve a befektetési lehetőségek mind a pénztárak, mind a tagok oldaláról.
Elengedhetetlennek tartom, hogy az elméleti háttér mellett a gyakorlati alkalmazás is szerepet kapjon a dolgozatomban. A gyakorlati vizsgálathoz általam kiválasztott önkéntes nyugdíjpénztár az Aranykor Országos Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár. Két módszert is alkottam a megtakarítások vizsgálata során.
Dolgozatom írása közben arra a fő következtetésre jutottam, hogy fontos minél előbb elkezdeni az előgondoskodást, és ehhez kapcsolódóan fontos erősíteni a tudatosságot a lakosságban, hogy öngondoskodásra igenis szükség van. Főként, ha azt is figyelembe vesszük, hogy a mostani bruttó keresetek mindössze 40-50%-a lesz várhatóan a tb nyugdíj összege.