Fiktív számlákkal elkövetett visszaélések Közgazdaságtudományi

31 OTDK, Közgazdaságtudományi Szekció, Számvitel, kontrolling I. Tagozat.

Fiktív számlákkal elkövetett visszaélések


Különdíj: t

Hallgatók: Lupkovics Gabriella
Szak: pénzügy és számvitel, Képzés típusa: ba, Intézmény: Miskolci Egyetem, Kar: Gazdaságtudományi Kar,
Pataki Zita
Szak: pénzügy és számvitel, Képzés típusa: ba, Intézmény: Miskolci Egyetem, Kar: Gazdaságtudományi Kar

Témavazetők: Dr. Fellegi Miklós - egyetemi docens, Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar ,
Süveges Gábor - tanársegéd, Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar


FIKTÍV SZÁMLÁKKAL ELKÖVETETT VISSZAÉLÉSEK

A témaválasztást aktuálissá teszi, hogy gazdasági fejlődésünk következtében egyre többen kísérelnek meg törvénytelen úton többletjövedelemre szert tenni, csökkentve ezzel az állami bevételeket.
Nem igényel hosszabb bizonyítást, hogy az adózási fegyelem mai állapotában milyen jelentős szerepe van az ellenőrzésnek, amely az aktuális adópolitikai célok elérése mellett hosszabb távon mind egyedileg, mind általános jelleggel hatást gyakorol a jogsértő magatartástól való tartózkodásra is.
Dolgozatom célja, hogy bemutassam a fiktív számlákkal történő visszaélések eseteit, előfordulási gyakoriságukat, hibatípusokat. Az első fejezetben bemutatom, hogy milyen gazdasági okokra vezethető vissza a visszaélések egyre növekvő aránya. Külön fejezetben foglalkozok az erre irányuló ellenőrzési tevékenységgel, a fiktív számlák felismerésével, bizonyításával, illetve a nem jogkövető adózót terhelő felelősséggel. Mélyinterjút készítek egy kormánytisztviselővel, aki az elmúlt évek tapasztalatai alapján betekintést nyújt az ellenőrzési tevékenységbe, típusaiba, valamint az azt követő büntetőfeljelentések alakulásának elemzésébe. Több esettanulmány, gyakorlati példa segítségével szeretném szemléltetni az előforduló visszaéléseket, amely nagyrészt az ÁFA adónemet érinteni. Kitérek az ehhez kapcsolódó különféle jogesetekre, elemezve a joggyakorlatban előforduló problémákat, ellentmondásokat, és az ezek megoldásának számító döntéseket. Részletezem, hogy az utóbbi években mely tevékenységi területen fordult elő legnagyobb arányban a fiktív számla kibocsátás. Magyarország uniós csatlakozása óta a csalások kiterjedtek a közösségen belüli piacokra is. Megvizsgálom, hogy az adóhatóságnak milyen jogi lehetőségei, korlátai vannak a közösségen belüli visszaélések feltárására.
Kutatómunkámmal megoldási javaslatokat is bemutatok, hogyan lehetne a visszaéléseket visszaszorítani, milyen intézkedésekkel lehetne a gazdálkodókat törvényes és legális működésre bírni.