A környezeti, társadalmi és gazdasági életciklus-elemzés alkalmazhatóságának vizsgálata-avagy mekkora ökológiai lábnyomot ró a környezetre egy csésze kávé elfogyasztása? Közgazdaságtudományi

31 OTDK, Közgazdaságtudományi Szekció, Környezeti menedzsment és hatásvizsgálatok Tagozat.

A környezeti, társadalmi és gazdasági életciklus-elemzés alkalmazhatóságának vizsgálata-avagy mekkora ökológiai lábnyomot ró a környezetre egy csésze kávé elfogyasztása?


Különdíj: t

Hallgató: Bobcsák Gréta
Szak: Nemzetközi Gazdálkodás, Képzés típusa: bsc, Intézmény: Miskolci Egyetem, Kar: Gazdaságtudományi Kar

Témavazető: Dr. Tóthné Dr. Szita Klára - egyetemi tanár, Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar


Életünk mindennapjait áthatja a folytonos versengés szellemisége, az előbbre jutás motivációja, valamint igyekszünk kitűnni a sokaságból. A rivalizálás tehát alappillére a cégek életének is. Egy vállalat számára versenyelőnyt jelenthet, ha környezettudatosan működik. Tehát minden tőle telhetőt meg kell tennie annak érdekében, hogy olyan terméket, szolgáltatást, technológiát nyújtson a társadalom, a fogyasztók számára, mely a környezetünket a lehető legkisebb mértékben károsítja.
Manapság számos elemzés, vizsgálat közül választhatunk, melyek segítségével átfogó képet kaphatunk cégünk környezetgazdálkodásáról. Ha az általunk gyártott termék, szolgáltatás vagy technológia teljes életútja során a környezetre gyakorolt hatását, eredményességét illetve a befektetésünk megtérülését szeretnénk megfigyelni és vizsgálat alá vonni, akkor a legcélszerűbb elemzési módszer, amelyet választhatunk az életciklus-elemzés (Life Cycle Assessment).
Ezt a vizsgálatot tűztem ki dolgozatom témájául, mert nemcsak saját életemet szervezem környezettudatosan, hanem majd a munkaerőpiacra történő integrálódásom során is egy természetbarát cégnél szeretnék mindenképpen elhelyezkedni.
Dolgozatom során szeretném részletesen bemutatni Önöknek az életciklus-elemzés pozitívumait, esetleges hiányosságait alkalmazási területeit a gyakorlatban, céljait és jellegzetességeit. Az LCA szakaszain keresztül megvizsgálom egy általam választott terméknek – a kávénak az életútját „bölcsőtől a koporsóig”, társadalmi és gazdasági alkalmazhatósága szerint. Valamint termékem életútjának vizsgálata mellett szeretnék választ kapni fő kutatási kérdésemre, hogy: „Mekkora ökológiai lábnyomot ró a környezetre egy csésze kávé elfogyasztása?”