Eljön a világ vége? – A termelés termodinamikai alapjai Közgazdaságtudományi

31 OTDK, Közgazdaságtudományi Szekció, Közgazdasági elmélet III. Tagozat.

Eljön a világ vége? – A termelés termodinamikai alapjai


Hallgató: Berczi Edit
Szak: nemzetközi gazdálkodás, Képzés típusa: ba, Intézmény: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Kar: Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar

Témavazető: Dr. Meyer Dietmar - tanszékvezető egyetemi tanár, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar


Dolgozatomban az exergia – azaz az energia hasznos, felhasználható részének – hatását vizsgálom a kibocsátásra. Bár a közgazdaságtan elméletében a termelés modellezésekor nem jelenik meg az exergia, mint termelési tényező, a valóságban minden termelési folyamat esetén elengedhetetlen. A fosszilis energiahordozókból származó exergia állománya azonban véges, így ez a kibocsátás, a fogyasztás, és a gazdasági növekedés határát jelentheti.
A gazdaság számára a természet így, mint korlát jelenik meg. A természeti törvények egyetemesek, így a gazdaság vizsgálatakor sem szabad figyelmen kívül hagyni őket. Ilyenek például a termodinamika főtörvényei, és ezen belül az exergia.
Amennyiben egy Cobb-Douglas típusú termelési függvényben a tőke és munka mellett az exergia is termelési tényező a véges exergia állomány miatt a kibocsátás szintje nem növekedhet a végtelenségig. Az exergia felhasználás helyettesíthető tőkével, illetve munkával, de az exergia elengedhetetlen a kibocsátáshoz, így eljön a világ vége: holnap kevesebbet fogyasztunk, mint ma.
Meghatározhatóak a termelési tényezők keresleti görbéi is. Ezek alapján elmondható, hogy az exergia keresletének exergia ára szerinti rugalmassága negatív, azaz az exergia árának növekedése a kereslet csökkenését eredményezi. Ugyanezt a hatást éri el a tőke vagy munka árának csökkenése is. Az exergia felhasználás ezen keresztül csökkenthető.
A termelési tényezőkre kivetett adók segítségével is elérhető ez a hatás. A tőke, és munka árára kivetett adók mérséklése, illetve az exergiára kivetett adó növelése szintén csökkenti az exergia keresletét, és ezen keresztül a felhasználását.