Hogyan lehet Balanced Scorecarddal biztosítani a fenntartható fejlődés mellett elkötelezett stratégia végrehajtását? Közgazdaságtudományi

31 OTDK, Közgazdaságtudományi Szekció, Stratégiai és változ(tat)ás menedzsment I. Tagozat.

Hogyan lehet Balanced Scorecarddal biztosítani a fenntartható fejlődés mellett elkötelezett stratégia végrehajtását?


Helyezés: 1

Hallgató: Gazdag Gergely
Szak: Gazdálkodási szakos közgazdász képzés, Képzés típusa: o, Intézmény: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Kar: Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar

Témavazető: Dr. Laáb Ágnes - egyetemi docens, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar


A Tudományos Diákköri Dolgozat a fenntartható fejlődés elemeit tartalmazó stratégiával foglalkozik, és két kérdésre keresi a választ:

  • Milyen feltételek mellett hajlandó egy profitmaximalizálásó vállalat társadalmi és környezeti értéket teremteni a vállalati értékteremtés mellett?
  • Ha érdemes, hogyan lehet az ilyen stratégiai sikerének az esélyét maximalizálni?

A dolgozat először lépésről lépésre végigvezeti a lényeges elméleti hátteret, melynek keretén belül bemutatja, hogy a vállalatelméleti modellek, a vállalatok társadalmi felelősségvállálása (CSR) és a stratégiai menedzsment hogyan függnek össze a részvényesi érték maximalizálásával. Ezáltal leszűkíti azt az elméleti mozgásteret és feltételrendszert is, amiben a dolgozatban olvasható következtetések érvényesek lehetnek.

A dolgozat alaptézise, hogy a vállalat akkor hajlandó CSR elemekkel is bíró stratégiát követni, ha abban érdekelt. Ezért a folytatásban a stratégiai versenyelőny és a CSR vizsgálata történik, aminek segítségével választ kapunk arra is, hogy milyen feltételek mellett jár versenyelőnnyel, és hol jön létre a vállalaton belül értékteremtés. A következő részben az elmélet gyakorlati oldalról való megvilágítása érdekében összehasonlítjuk, hogy a McKinsey Global Survey kérdőívei milyen eredményt mutatnak, hogy látják a pénzügyi igazgatók, a befektetési szakértők és a CSR szakértők az értékteremtést, mennyiben egyezik ez a szakirodalmi elméletek eredményeivel.

Miután meggyőződtünk a CSR stratégiai relevanciájáról, és érdemesnek találtuk, hogy bizonyos CSR elemű stratégiát kövessen a vállalat, a stratégia végrehajtása érdekében a Balanced Scorecard módszertanhoz fordulunk. E kiforrott végrehajtást támogató menedzsment rendszer részletesebb bemutatása után javaslatot teszünk a dolgozat legfőbb hozzáadott értékeként egy módosított fenntarthatósági Balanced Scorecardra, mely a porteri közös értékteremtés modelljét és a Fenntarthatósági Balanced Scorecard modelljét vegyíti a stakeholderekkel történő kommunikáció implikációival.