Esővíz hasznosítás lehetőségei és szerepe a vízgazdálkodásban Műszaki Tudományi

31 OTDK, Műszaki Tudományi Szekció, 21A_Vízépítés és környezetvédelem Tagozat.

Esővíz hasznosítás lehetőségei és szerepe a vízgazdálkodásban


Hallgató: Hádinger Judit
Szak: Környezetmérnök, Képzés típusa: bsc, Intézmény: Óbudai Egyetem, Kar: Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar

Témavazető: dr. Bodáné Kendrovics Rita - assistant professor, Óbudai Egyetem Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar


A dolgozat célja az esővízgyűjtő rendszerek szerepének vizsgálata a különböző eredetű, főként az éghajlatváltozással kapcsolatos globális, regionális és lokális vízgazdálkodási problémák megoldásában.

Az elvezető rendszerek több alternatív megoldása is bemutatásra kerül, melyek közül az esővíz hasznosító rendszerre tér ki részletesebben a dolgozat. Ennek oka, hogy a különböző módszerek összehasonlítása során ez bizonyult a legtöbb szempontból hasznosnak, mivel nem csak lokális, hanem globális problémára, a jövőben várható vízkészlet hiányra is lehetséges megoldásként szolgál. A dolgozatban bemutatásra kerül továbbá egy általános esővízgyűjtő rendszer felépítése, annak különböző elemei, méretezése, végül néhány konkrét, megvalósult projekt is. A dolgozat készítése alatt több alkalommal sor került esővíz minták vizsgálatára, melyek során a kapott eredményeket több más szakirodalmi forrásból származó esővíz vizsgálati eredményekkel hasonlítottam össze.

A kutatásból és a vizsgálati eredményekből egyértelműen kiderül, hogy az esővíz hasznosító rendszerek kiépítésének komoly szerepe lehet az elvezető rendszer túlterhelések és az esetleges elöntések megelőzésében, másrészt a gyűjtött esővíz alternatív vízbázisként szolgálhat elsősorban a nem ivóvíz minőséget igénylő tevékenységekhez.