Környezetével kommunikáló intelligens láthatósági mellény Műszaki Tudományi

31 OTDK, Műszaki Tudományi Szekció, 4B_Elektronika, elektronikai és számítástechnikai eszközök Tagozat.

Környezetével kommunikáló intelligens láthatósági mellény


Hallgató: Szilágyi István
Szak: Ipari Termék- és Formatervező Mérnök, Képzés típusa: bsc, Intézmény: Óbudai Egyetem, Kar: Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar

Témavazetők: Orcsik Gézáné - műszaki tanár, Óbudai Egyetem Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar ,
Borka Zsolt - mérnöktanár, Óbudai Egyetem Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar


Az OTDK dolgozat témája az intelligens technológiák textilipari alkalmazásának területei.

Az intelligens textíliák olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, melyeket valamilyen speciális cél érdekében mesterségesen hoznak létre a szálszerkezet vagy a kelme fizikai, kémiai módosításával, pontosan körülhatárolva, hogy bizonyos változásokra hogyan reagáljanak.

Ezek az anyagok ma az anyag tudomány és a textilipari kutatás- fejlesztés előterében állnak.
A bevezető részben az intelligens anyagok és technológiák részletes bemutatásra kerülnek, kiemelve textilipari alkalmazásukat.
A dolgozatban e széleskörű szakterület egyik jelentős területével, az elektronikai- informatikai eszközökkel kiegészített kommunikációs textilekkel foglalkozom, bemutatva a szakterület eddig elért eredményeit, lehetséges fejlődési irányait, illetve ebben a témában egy saját ötlet elvi kidolgozásának és gyakorlati megvalósításának folyamatát és eredményeit mutatom be.

A dolgozat fő témája a hagyományos láthatósági mellény hatékonyságának növelése, mely viselőjét rossz látási körülmények közt is jól láthatóvá teszi egy beépített világító LED felülettel. Ez az eszköz különösen közúton, autópályán, forgalmas közúti csomópontokon dolgozó személyek számára lehet hasznos.

A dolgozat befejező részében az elkészített termékkel kapcsolatban különböző vizsgálatok eredményeit elemzem, melyek során annak gyakorlati működéséről, hasznosságáról igyekszem meggyőződni. Befejezésül a különböző fejlesztési irányokra, egyéb felhasználási területekre vonatkozó elképzeléseimre szeretném felhívni a figyelmet.