Képregények szerkesztése és digitális nyomtatása Műszaki Tudományi

31 OTDK, Műszaki Tudományi Szekció, 1A_Alkalmazott számítástechnika Tagozat.

Képregények szerkesztése és digitális nyomtatása


Hallgató: Vigh Szilvia Zelina
Szak: Könnyűipari mérnök BSc, Képzés típusa: bsc, Intézmény: Óbudai Egyetem, Kar: Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar

Témavazető: Prokai Piroska - Műszaki tanár, Óbudai Egyetem Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar


Szerte a világon nagy érdeklődést váltanak ki e rajzolt műfaj képviselői, mégis igen kevés szakirodalom létezik a képregénnyel kapcsolatban, s még kevesebb publikáció foglalkozik vele magyar nyelven. Ezért is választottuk a képregényeket a TDK dolgozat témájául, hogy népszerűsítsük ezt a műfajt, valamint a TDK dolgozattal egy hiánypótló szakirodalmat állítsunk össze.

A dolgozat célja, hogy átfogó képet adjon egy képregény elkészítéséről. Az ötlettől kezdve fokozatosan mutatja be az alkotás fázisait a megvalósításig, azaz a képregény digitális nyomtatásáig. Megvizsgálja a képregények vonalas rajzainak digitalizálási, szerkesztési és nyomtatási lehetőségeit, és korlátait.

A TDK dolgozat irodalmi része áttekinti a képregény műfajának történelmét, és a műfaj egyedi jellemvonásait. Bemutatja a képregényeknél használt tipográfiai jellegzetességeket, és ismerteti a választott digitális nyomtatási technológiákat.

A képregény műfaja által nyújtott formai, digitalizálási és a kivitelezési lehetőségekkel és korlátokkal a TDK dolgozat vizsgálati része foglalkozik. Részletesen ismerteti a tussal készített vonalas grafikák különböző módon – fekete-fehér, szürkeárnyalatos és színes színfelbontással – történő digitalizálásakor felmerült problémákat és jelenségeket. A digitalizált grafikákat a képregény nyomtatásához választott digitális nyomdagépeken (Xerox DocuColor 3535 és Canon ImagePRESS C1) készített próbanyomatok segítségével videó-mikroszkópos vizsgálatnak veti alá, melyet összehasonlít az eredetivel, illetve a számítógépen készült szövegbuborékok vonalaival is. Megvizsgálja, hogy vajon mely szkennelési móddal készített, és mely fájlformátumban elmentett rajzok a legalkalmasabbak a sokszorosításra. A képregény formátumának, betűtípusának, szedéstükrének meghatározása után leírja az alkalmazott szoftverek segítségével (CorelDRAW X4, Adobe PhotoShop CS2 és Adobe InDesign CS2) elkészített feliratok és szövegbuborékok elkészítésének előnyös és hátrányos tapasztalatait, illetve a végleges összeállítás folyamatát.