TŰZÉS ÉS RAGASZTÁS NÉLKÜLI HATOS „MULTIPACK” CSOMAGOLÁS TERVEZÉSE HULLÁMPAPÍRLEMEZBŐL Műszaki Tudományi

31 OTDK, Műszaki Tudományi Szekció, 13A_Könnyű-, élelmiszer- és műanyagipari technológiák Tagozat.

TŰZÉS ÉS RAGASZTÁS NÉLKÜLI HATOS „MULTIPACK” CSOMAGOLÁS TERVEZÉSE HULLÁMPAPÍRLEMEZBŐL


Hallgatók: Bajáki Péter
Szak: Csomagoló és papírgyártó, Képzés típusa: bsc, Intézmény: Óbudai Egyetem, Kar: Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar,
Lajtai Noémi
Szak: Csomagoló és papírgyártó, Képzés típusa: bsc, Intézmény: Óbudai Egyetem, Kar: Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar

Témavazető: Tamásné Dr. Nyitrai E. Cecília - docens, Óbudai Egyetem Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar


A project célja egy olyan kivitelezhető és működőképes egységcsomagolás készítése és előállítása volt mely alkalmas 6 dobozos sör szállítására, tárolására és esztétikus árusítására.
A legfontosabb alapgondolat az volt, hogy a csomagolásunk egyszerű, környezetbarát, újrafelhasználható és könnyen kivitelezhető legyen. Ezért már az elején eldöntöttük, hogy nem kívánunk sem ragasztást sem tűzést illetve egyéb plusz anyag hozzáadásával történő zárást készíteni a csomagolás előállítása során.
Mivel a kész dobozunkat egyetlen darabból kívántuk kivitelezni, így megfelelő alapanyagot is kellett választanunk, mely esztétikus és teherbíró is egyszerre. Ez az alapanyag a Hullámpapírlemez volt (HPL).

A dolgozat Irodalmi része bemutatja a teljes mértékben újrahasznosított papírból készülő hullámpapírlemezek (HPL) gyártás technológiáját és a HPL fajtákat. Ezt követően ismerteti a dobozgyártás rövid történelmi- és technológiai kronológiáját. A mai rohanó világban a környezetvédelemre egyre nagyobb hangsúlyt szentelve készült a dolgozat egy egyedi multipack csomagolásról, mely formabontó és kialakításából fakadóan 100 százalékosan újrahasznosítható.
A dolgozatunk egy igen hosszú tervezés és fejlesztési időt ölel fel, melynek egy percét se bánjuk. Célunk, hogy a jövőben mind a tervezők és mind a vásárlók odafigyeljenek a csomagolásra azt szelektíven gyűjtsék és azt minél környezetkímélőbb (újrahasznosított anyagok) anyagokból készítsék. Mivel az általunk tervezett doboz igen figyelemfelkeltő így reméljük, közelebb jutunk a célunkhoz ez ügyben. A csomagolást alapvetően 0,5 literes alumínium dobozra terveztük, de arra számítunk, hogy a közeljövőben minden fajtájú és típusú (méretű) csomagolásra gyárthatóvá tudjuk tenni, ebből kifolyólag kezdeményeztük a csomagolás oltalom alá helyezését.
Továbbá szeretnénk átadni a mai fiatalságnak azt a környezet tudatos gondolkodást, ami ezt a csomagolást is ihlette. Reméljük, hogy ennek hatására, ha nem is radikálisan, de mindenképpen pozitív jövőkép alakulna ki a könnyűipar, azon belül a csomagolás technológia iránt.