A XXI. SZÁZAD MOBILITÁSI TRENDJEINEK HATÁSA A VÁROSFEJLESZTÉSRE Közgazdaságtudományi

35 OTDK, Közgazdaságtudományi Szekció, Területfejlesztés Tagozat.

A XXI. SZÁZAD MOBILITÁSI TRENDJEINEK HATÁSA A VÁROSFEJLESZTÉSRE


Hallgató: Süli Martin
Szak: Vállalkozásfejlesztés, Képzés típusa: msc, Intézmény: Szegedi Tudományegyetem, Kar: Gazdaságtudományi Kar

Témavazető: Dr. Lukovics Miklós - egyetemi docens, Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar


Az utóbbi évek technológiai áttörései nagyszabású átalakulást vetítenek előre a mobilitási szektorban, amelynek középpontjában az önvezető járművek és a mobilitási szolgáltatások állnak. A közlekedés és a városi élet szoros kapcsolata, illetve az érintettek rendkívül széles köre miatt a városok és polgáraik új, eddig soha nem látott kihívásokkal néznek szembe. Ezekből adódóan a dolgozat célja a XXI. század közlekedési megatrendjeihez kapcsolódó városfejlesztési kihívások feltárása.

A cél eléréséhez szakirodalmi áttekintést és nemzetközi jó gyakorlatok felkutatását választottam eszközként. A nemzetközi szakirodalom rávilágított arra, hogy az önvezető járművek telepítése a városi környezetbe előkészületeket igényel a városok részéről. Léteznek városok, amelyek megkezdték a felkészülést, azonban ezek jellemzően Európán kívül helyezkednek el.

Az önvezető járművek megjelenése a városi környezetben nem garantálja a mobilitás helyzetének javulását, így ez semmiképp nem lehet spontán folyamat. Egyértelmű, hogy a városok proaktív magatartása és beavatkozása szükséges a társadalmi hasznok maximalizálása érdekében. A fejlesztési tervek vizsgálata során meghatároztam azokat a szempontokat, amelyek mentén a városok a jövőbeli fejlődésüket elképzelik, ezeket a dolgozatban célként jelöltem meg. Ez alapján a városok célja elérhető, multimodális, fenntartható, hatékony és aktív mobilitási rendszer kialakítása. Kijelenthető, hogy az önvezető járművek használata megfelelő körülmények mellett (például: megosztott járműhasználat, közösségi közlekedés kiegészítése) hozzájárulhat a városok által kitűzött célok eléréséhez. Azonban ezzel összefüggésben a városoknak számos kihívásra kell megoldást találniuk. A városoknak fel kell készülniük az önvezető járművek fogadására, amellyel kapcsolatban feladatok merülnek fel a technológia, az infrastruktúra, a törvényi szabályozás és a fogyasztói elfogadás területén is. Ezen felül meg kell kezdeniük a mobilitási szolgáltatások alapjainak lefektetését és kiemelt figyelmet kell fordítaniuk az aktív mobilitás népszerűsítésére. Az azonosított kihívások a robottaxi szolgáltatás árazása, a városlakók autófüggőségének feloldása, a közlekedés során termelt személyes adatok kezelése és védelme, a közúti infrastruktúra átalakítása és a felszabaduló városi terek felelősségteljes felhasználása. A dolgozat eredményei további kutatások alapjaként szolgálhatnak.


Kulcsszavak: önvezető járművek, mobilitás, jövő városa