Arab nyelvű kéziratok az ELTE Egyetemi Könyvtárban Pedagógiai, Pszichológiai, Andragógiai és Könyvtártudományi

35 OTDK, Pedagógiai, Pszichológiai, Andragógiai és Könyvtártudományi Szekció, A könyvtár, mint az élethosszig tartó tanulás egyik színtere. Tagozat.

Arab nyelvű kéziratok az ELTE Egyetemi Könyvtárban


Hallgató: Winkler Anna
Szak: Könyvtártudomány, Képzés típusa: ma, Intézmény: Eötvös Loránd Tudományegyetem, Kar: Bölcsészettudományi Kar

Témavazető: Dr. Bíbor Máté - egyetemi tanársegéd, Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar


Pályamunkám témája az Eötvös Lorán Tudományegyetem Egyetemi Könyvtárának keleti kéziratai, azon belül is az arab nyelvű iszlám kéziratok. Már az Informatikus könyvtáros BA képzésben is a kezdetektől muszlim könyvkultúrával foglalkoztam és most, Könyvtártudomány MA tanulmányaim során is ebben az irányban folytatom kutatásaimat. Azt, hogy hazánkban ez egy kevéssé kutatott terület, az is jelzi, hogy az Egyetemi Könyvtár ezen kódexeinek alapos feldolgozására még nem került sor.


Az első részben megfogalmaztam a legfőbb nehézségeket az arab nyelvű kéziratok tanulmányozásával kapcsolatban, illetve egy rövid történeti áttekintővel igyekeztem megalapozni az iszlám világkép történeti és kulturális hátterét.


A következő nagyobb részben az arab írás különlegességeit, illetve a muszlim kultúrában elfoglalt szerepét tekintettem át, röviden érintettem a könyvek szerepét az iszlám kultúrkörben, illetve a könyvkötésről, könyvterjesztésről, a könyvtárakról és a könyvnyomtatásról ejtettem szót.


Ezt követően általánosságban tekintettem át a kéziratok jellemzőit, majd áttértem a Korán ismertetésére, és a Korán-kéziratokra. Ennek kapcsán röviden írtam az illusztrált kéziratokról is.


Az utolsó hosszabb részben sorra veszem az Egyetemi Könyvtár arab nyelvű iszlám kódexeit, a korábban leírtak alapján csak röviden ismertetve őket. Mindennek köszönhetően nyilvánvalóvá vált számomra, hogy még egy ilyen kis anyag is lehet változatos és kutatásra méltó. Még mindig sok olyan területe van az iszlám könyvkultúrának, amit ugyan leírhatunk európai terminusokkal és módszerekkel, de ezek nem lesznek pontosak. Úgy vélem van még hova fejlődni ezen a téren és bőven van kutatni való.