A koronavírus első hullámának reprezentációja az RTL Klub és a TV2 fő műsoridős híradásában Társadalomtudományi

35 OTDK, Társadalomtudományi Szekció, Média- és kommunikációtudomány 3. Tagozat.

A koronavírus első hullámának reprezentációja az RTL Klub és a TV2 fő műsoridős híradásában


Hallgató: Daróczi Dóra
Szak: Kummunikáció és médiatudomány, Képzés típusa: ba, Intézmény: Eötvös Loránd Tudományegyetem, Kar: Bölcsészettudományi Kar

Témavazető: Hammer Ferenc - egyetemi docens, Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar


Dolgozatomban 74 napi híradást vizsgáltam meg tartalomelemzéssel a TV2 és RTL Klub csatornáján, hogy megfigyeljem, hogyan reprezentálják a Covid-19 világjárványt. Kutatási tézisem, hogy a vírussal kapcsolatos híregységeket vizsgálva megfigyelhető a csatornának megfelelő politikai háttér. Dolgozatomban kitérek a kiemelt reprezentációs különbségekre részletesen is, de ezen kívül beszámolok a tapasztalt eredményekről többek között a híregységek témáit, hivatkozásait és megszólalóit tekintve. Az elemzésemet az ORTT műsorelemzési kérdőíve alapján készítettem el, kódutasításos módszerrel. 19 szempontból álló rendszerbe jegyeztem fel az adatokat a részletes elemzés érdekében. A kutatási folyamat első lépése az adatok feljegyzése volt a 143 híradás megnézése alatt. Ezeket az adatokat vetettem össze utána, majd elvégeztem a szükséges számításokat a százalékos adatok és a diagramok elkészítéséhez. A kiemelt témákat az általam feljegyzett szöveges jegyzetek összevetése után írtam le.


Úgy gondolom, ez a kutatás azért egy fontos kérdés, mert a média és a híradások nagyon nagy mértékben tudják befolyásolni a gondolatainkat és cselekedeteinket, ezért fontos tudni, hogy a két rivális kereskedelmi híradó miként közli ebben a fontos témában a tényeket. Vizsgáltam azt is, hogy mennyire kiegyenlített politikailag a két híradás, hiszen ez is fontos a nyilvánosság szempontjából, hogy a fontos politikai témákban mennyire kapnak világos és pártatlan tájékoztatást.


Fontos eredménynek tartom például azt, hogy Magyarországon még nem született a koronavírus járvány médiában való reprezentációjáról kutatás, így releváns új információkkal szolgálhatok a dolgozatomban. Továbbá a kutatási tézisemre válaszként sikerült felfedezni eltérő politikai álláspontokat az Európai Unióval való viszonyunkban, a rémhírterjesztéssel kapcsolatos hozzáállásban, illetve jelentős különbségeket fedeztem fel a két csatorna politikai megszólalói között, ami egyértelmű kiegyenlítetlenséget mutat. Ezen kívül fontos eredménynek tartom annak a három jól elkülöníthető módnak az észrevételét, amit a TV2 alkalmaz, ha olyan állítás éri a kormányt, ami őt negatív színben tünteti fel, ezzel is bizonyítva az eredeti feltevésemet.